Nieuwsbrief voor milieuprofessionals.
Op vrijdag 27 mei brak een onweer los boven Riemst en viel er maar liefst 62 liter neerslag op één uur. Ter vergelijking: normaal valt er 60 tot 80 liter/m² op één maand. Het was het eerste van een hele reeks onweders die over een periode van 12 opeenvolgende dagen gepaard gingen met lokaal hevige regenval en bijhorende wateroverlast.
De recente wateroverlast en overstromingsschade is in eerste instantie veroorzaakt door de uitzonderlijke hoeveelheid regen die op korte termijn viel. Maar ook de infrastructuur in Vlaanderen (riolering, wachtbekkens, dijken …) is niet altijd in staat om bescherming te bieden tegen zo’n extreme regenval. Recente studies wijzen op een grotere kans op felle zomerbuien en meer neerslag in de winter. We moeten ons dus wapenen voor de toekomst.
Vlaanderen haalde in 2015 heel wat Europese doelstellingen voor luchtkwaliteit. Maar er was wel een overschrijding voor lood en stikstofdioxide. De streefwaarden voor arseen, cadmium en nikkel werden overschreden in regio’s met metaalindustrie. Naar gezondheid toe vormt vooral fijn stof, ozon en zwaveldioxide een probleem.
Nog tot en met 15 juli 2016 kan je als gemeente of rioolbeheerder de rapportering over de gemeentelijke sanering invullen.
Goedkoop putwater oppompen om als drinkwater te gebruiken lijkt aanlokkelijk, maar is niet altijd zo gezond. Daarom roept de VMM met de campagne 'Gezond water, ook jouw zorg' op om putwater jaarlijks te laten controleren.
In de komende maanden consulteren de watermaatschappijen hun abonnees over de drinkwatertarieven voor de komende zes jaar. Tijdens een consultatieperiode van 30 dagen kan je het tariefplan inkijken en opmerkingen indienen.