Na een nat najaar kreeg Vlaanderen er veel regen bovenop rond de jaarovergang. Dit leidde tot erg veel wateroverlast in heel Vlaanderen. Met een goed crisisbeheer hielden we de impact binnen de perken. Toch konden we niet vermijden dat er woningen en bedrijven getroffen werden door de watersnood. Er zijn nochtans instrumenten beschikbaar om onze omgeving beter aan te passen en voor te bereiden op mogelijke overstromingen. Onze VMM-expert Bram Vogels, verantwoordelijke bij het team Watertoets, belicht de mogelijke oplossingen.
Januari 2024
Met ondertussen 100 sensoren in onze waterlopen meet de VMM continu de temperatuur, het pH-niveau, het zuurstofgehalte, de troebelheid en de conductiviteit. Dit genereert een grote hoeveelheid data die een efficiënte analyse en interpretatie vergen. Met behulp van slimme data-analyse kunnen we sneller en gerichter alarm slaan bij incidenten.
Steden en gemeenten kunnen hun inwoners beter beschermen tegen de effecten van klimaatverandering door gericht adaptieve maatregelen in te plannen en uit te voeren. Een klimaatbestendig project heeft als doel de gevolgen van klimaatuitdagingen zoals wateroverlast, droogte en hittestress lokaal in te perken. Waar mogelijk slaagt zo’n project er ook in om de impact in de ruimere omgeving te milderen op lange termijn. In hun rol als inrichter van het openbare domein, spelen steden en gemeenten een cruciale rol in de verwezenlijking van een klimaatbestendige leefomgeving. Daarom stimuleert en beloont de VMM klimaatbestendige openbaargroenprojecten voortaan met een label.
In januari starten we met de bouw van een vispassage op de Mark vlakbij de Laermolen in Hoogstraten. Vissen kunnen zo opnieuw stroomopwaarts zwemmen, wat noodzakelijk is voor hun voortplanting. Ook andere fauna en flora in de omgeving profiteren van deze ingreep. Een nieuwe rustplek op de omliggende percelen zorgt voor water- en natuurbeleving.
De VMM meet sinds 2021 de aanvoer van ammoniak uit de lucht tijdens droge periodes. De eerste resultaten van deze nieuwe meettechniek zijn nu beschikbaar. Dankzij de metingen kunnen we de modellen voor stikstofdepositie nog beter controleren. Zo brengen we de druk van stikstof op de natuur beter in kaart.
Value Trading is een goudraffinaderij in de Antwerpse binnenstad. Buurtbewoners waren bezorgd naar de impact van dit bedrijf op hun gezondheid. De stad Antwerpen kwam daarom aankloppen bij de VMM om metingen van de omgevingslucht te laten uitvoeren. Op basis van de VMM-meetcampagne in de zomer van 2023 blijkt dat er geen hoge concentraties zware metalen in neervallend stof zaten.
Hergebruik van (afval)water speelt een zeer belangrijke rol in de strijd tegen droogte en waterschaarste. Om dat hergebruik te stimuleren werden een aantal financiële obstakels in de wetgeving heffingen weggewerkt. Meteen werden ook een aantal andere nodige wijzigingen ingevoerd. Door onder andere het optimaliseren van bemonsteringscampagnes, stemden we de heffingen bovendien beter af op het “vervuiler betaalt”-principe. De wijzigingen gingen in vanaf 1 januari 2024.