Nog één maand en dan is het zover. Op 22 maart, de dag die wereldwijd erkend wordt als Wereldwaterdag, zetten we in Vlaanderen een tandje bij om het waterbewustzijn onder de Vlaamse burgers te vergroten via onze Week van het Water. Een hele week lang, en zelf iets langer, benadrukken we het belang van water in onze regio en moedigen we organisaties en partners aan om hun eigen werking rond water in de kijker te zetten.
Februari 2024
We moeten inventief zijn om ons waterbeleid klaar te maken voor de klimaatverandering. Daarom bracht de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) woensdag 7 februari 2024 tal van belanghebbenden samen in Brussel. Experts konden de meer dan 150 aanwezigen inspireren voor een klimaatadaptief waterbeleid.
De Vlaamse minister van Omgeving trekt 8,7 miljoen euro extra uit voor gezondere waterlopen. Dankzij de projectoproep Levend Water ontvangen maar liefst 28 projecten steun om de natuurlijke structuur en kwaliteit van waterlopen te herstellen.
Klimaatverandering dwingt ons om anders na te denken over ons watergebruik. De transitie naar circulair water in Vlaanderen is ingezet. VMM-experte Tania Verhoeve geeft inzicht in de uitdagingen waar we voor staan en welke stappen er in Vlaanderen worden genomen om circulair watergebruik meer in ons DNA op te nemen.
Sinds de start van 2024 houdt de stad Gent de luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten met behulp van 15 nieuwe sensorboxen die realtime metingen uitvoeren. De sensoren zijn ontworpen om de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in de lucht te meten, een schadelijke stof voornamelijk afkomstig van wegverkeer. De komende twee jaar worden de sensoren op verschillende locaties in Gent ingezet. De VMM bewaakt de kwaliteit van de sensoren en biedt toegang tot de resultaten.