Totaalplan de Marke in volle voorbereiding
Alle principiële afspraken tussen de verschillende overheidsdiensten voor de aanleg van de beschermingsdijken in Galmaarden en Herne zijn ondertussen gemaakt. De volgende stap is de opmaak van de plannen voor de bouwvergunningsaanvraag.
De werken maken deel uit van het Totaalplan voor de Marke. Dat kwam tot stand na de zware overstromingen van 2010 waarbij de centra van Galmaarden en Herne zwaar getroffen werden. Door de storm was duidelijk dat er een aantal werken noodzakelijk waren. Die heeft de VMM gecombineerd met de geplande bouw van een aantal vistrappen. Het Totaalplan voorziet nu de constructie van vier nieuwe GOG’s en de uitbreiding van het bestaande GOG, het beschermen van de centra van Galmaarden en Herne door lokale waterkeringen, de plaatselijke verbetering van de waterafvoer aan het stroomafwaarts deel van Galmaarden en het wegwerken van vier vismigratieknelpunten.
Aanpak van de werken
Lokale waterkeringen kunnen op verschillende manieren opgebouwd worden. Is er voldoende plaats, dan opteren we voor de aanleg van een aarden dijk. In de andere gevallen plaatsen we een betonnen muur of een damwand. Na de werken zullen de waterkeringen in Herne zo’n 20 en in Galmaarden 40 woningen beschermen tegen opkomend water vanuit de Marke.
Er zal ook een betere doorstroming zijn van de Marke stroomafwaarts van Galmaarden. Daarvoor leggen we ‘watergeleidingsmuren’ en een winterbed stroomafwaarts van de Driscartmolen aan. Daar ligt namelijk het laatste en vaakst getroffen knelpunt in Galmaarden, waar er reeds enkele beschermingswerken zijn uitgevoerd.
Ondertussen werken we ook volop aan de ontwerpen van de GOG’s en de vistrappen.
Waarom de Marke?
De Marke is een waterloop van eerste categorie, waarvan zowel de bron als de monding op Waals grondgebied ligt. Tussen de grenzen stroomt ze doorheen de Vlaamse gemeentes Herne, Galmaarden en Geraardsbergen en valt ze zo onder de bevoegdheid van de Vlaamse Milieumaatschappij.