Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2015 / Sedimentvangen Molenbeek-Zandbergen bewijzen hun nut

Sedimentvangen Molenbeek-Zandbergen bewijzen hun nut

17-12-2015
Op de Ophasseltbeek en de Moenebroekbeek heeft de VMM twee nieuwe sedimentvangen. Metingen van het sedimentmeetnet tonen nu aan dat de vangefficiëntie er kan oplopen tot meer dan 70%. We onderzoeken ook een systeem om frequenter en nauwkeuriger de slibafzetting te meten.

De Molenbeek ligt in het hart van de heuvelachtige Vlaamse Ardennen. Bij elke sterke regenval stromen door erosie telkens weer grote hoeveelheden grond richting de waterloop. Het verwijderen van dat slib over de volledige lengte is zeer duur. Sedimentvangen zorgen ervoor dat dat slib niet overal gelijkmatig bezinkt, maar zich op één gemakkelijk te bereiken plaats afzet. Zo kunnen we (kosten)efficiënter ruimen en wateroverlast bij hevige regenval beter voorkomen. Metingen aan de in- en uitlaat van de zandvang aan de Ophasseltbeek tonen tijdens periodes van hoogwater een gemiddelde vangefficiëntie van 71%.

Om ervoor te zorgen dat opstuwend grondwater uit de bodem de oevers van de sedimentvangen niet zouden wegduwen, zijn bij de twee nieuwe sedimentvangen speciale technieken gebruikt. Er zijn schanskorfankers in het talud ingebracht en drainagesleuven uitgegraven tot drie meter diep.

Naar een voortdurende meting van sedimentdikte

De VMM onderzoekt momenteel ook de ontwikkeling van een onderhoudsarm en continu meetsysteem. Daarvoor ligt er nu 2 km glasvezelkabel op de bodem van een sedimentvang. Door middel van temperatuurmetingen  zou die technologie ons toelaten om continu de sedimentdikte en de verdeling van het sediment in kaart te brengen.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 17 december 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.