Luchtkwaliteit in Vlaanderen verbetert
Hoe scoort de luchtkwaliteit in 2014 ?
De Vlaamse luchtkwaliteit verbetert stelselmatig. Vlaanderen haalt voor heel wat stoffen de Europese doelstellingen. Voor fijn stof werd zelfs voor het eerst op alle meetplaatsen het maximaal toegelaten aantal overschrijdingen van de daggrenswaarde gerespecteerd. De luchtconcentraties van ozon, arseen, cadmium en nikkel moeten wel nog verder afnemen om overal aan de Europese doelstellingen te voldoen. In Antwerpen voldeden de concentraties van stikstofdioxide aan de toegelaten soepeler norm geldig tot 31/12/2014. Ten opzichte van de Europese grenswaarde die sinds 1 januari 2015 van kracht is, is er wel sprake van overschrijding.
De VMM meet de luchtkwaliteit ook op een aantal plaatsen met veel verkeer. De resultaten weerspiegelen de werkelijke uitstoot van het wegverkeer. Daarbij zien we vooral hogere concentraties van zwarte koolstof en stikstofoxiden dan gemiddeld in de rest van Vlaanderen. Beide stoffen zijn dan ook vooral afkomstig van verkeer. Ook de modellen geven een duidelijke verhoging aan van deze stoffen op verkeersintensieve locaties en in nauwe straten.
Meer inspanningen nodig om de volksgezondheid te beschermen
Wanneer we de meetresultaten van 2014 vergelijken met de richtwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie zien we dat ze voor heel wat stoffen nog ver buiten bereik liggen. Zelfs voor stoffen die ruim voldoen aan de wettelijke Europese normen. De WGO-richtwaarden zijn strenger, maar niet bindend. Ze houden ook geen rekening met technische of economische beperkingen en hebben als enig doel de gezondheid van de mens te beschermen.