Nieuwsbrief voor milieuprofessionals.
Vlaanderen haalt voor het eerst de Europese doelstellingen voor fijn stof, maar wegverkeer blijft voor hoge concentraties stikstofoxiden en zwarte koolstof zorgen. Die conclusies lees je in het nieuwe rapport ‘Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest in 2014’.
In 2014 werden in Vlaanderen opnieuw minder luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen geloosd. Daarmee wordt de algemeen dalende tendens sinds 2000 voortgezet. Dat blijkt uit het jaarrapport ‘Lozingen in de lucht 2000-2014’.
Vanaf volgend jaar dien je de jaarlijkse aangifte voor de heffing op de waterverontreiniging of heffing op de winning grondwater volledig digitaal in. Dat kan vanaf begin 2016 via een nieuw online heffingenloket van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Na vier jaar heeft de VMM het Europese ‘Joint Air Quality Initiative’-project afgerond. Het Interregproject Joaquin onderzocht nieuwe, gezondheidsrelevante stoffen (zoals ultrafijn stof) in de lucht boven Noordwest Europa. Bovendien werd een decision support tool met 22 maatregelen ontwikkeld voor lokale beleidsmakers.
De werken aan de Marke zijn in volle voorbereiding. Zo zullen er onder andere 4 nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s) en lokale waterkeringen aangelegd worden. Als de werken klaar zijn, zullen 60 woningen in Galmaarden en Herne bijkomend beschermd zijn tegen overstromingen uit de Marke.
De Poekebeek en de Oude Kale in de buurt van Nevele kan je niet los van elkaar zien. Daarom heeft de VMM de heropwaardering van hun stroomgebieden in één plan gegoten. Beide rivieren werden opgenomen in de stroomgebiedbeheerplannen als aandachtsgebied. De komende twee jaar zullen op verschillende plaatsen langs de waterlopen werken uitgevoerd worden.
Op de Ophasseltbeek en de Moenebroekbeek heeft de VMM twee nieuwe sedimentvangen. Metingen van het sedimentmeetnet tonen nu aan dat de vangefficiëntie er kan oplopen tot meer dan 70%. We onderzoeken ook een systeem om frequenter en nauwkeuriger de slibafzetting te meten.
Vlaanderen is gevoelig voor overstromingen en de steeds toenemende bebouwing en klimaatverandering doen de kans op een overstroming toenemen. Op 16 november organiseerde de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid daarom een symposium over meerlaagse waterveiligheid in Vlaanderen en over hoe lokale besturen hieraan kunnen meewerken.