2/7 Vandaag is op drie plaatsen in Vlaanderen de alarmdrempel van 240µg/m³ ozon overschreden. In de meetstations van de Vlaamse Milieumaatschappij in Dessel en Aarschot is respectievelijk 255 en 256 µg/m³ ozon gemeten om 15u. In het meetstation van Walshoutem is 263 µg/m³ ozon gemeten om 17u.
2/7 Gisteren hebben de meetstations van de VMM op heel wat plaatsen in Vlaanderen ozonconcentraties gemeten die hoger waren dan de informatiedrempel van 180 µ/m³. Vandaag verwachten we opnieuw veel ozon op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft.
Het zwemwater aan de kust scoort zeer goed en ook bijna alle zwem- en recreatievijvers hebben de hoogste score. De actuele zwemwaterkwaliteit kan je altijd online raadplegen op www.kwaliteitzwemwater.be
1/7 - Vandaag wordt het zeer warm. We verwachten in heel Vlaanderen zeer hoge ozonconcentraties. We raden iedereen aan om geen zware fysieke inspanningen te doen tussen 12.00u en 22.00u vanavond.
Vanaf dinsdag 30 juni tot minstens vrijdag 3 juli wordt het in Vlaanderen zeer warm met gemiddelde maximale temperaturen die hoger liggen dan 30° C. We verwachten vanaf woensdag dan ook zeer hoge ozonconcentraties.
De VMM meet vanaf 23 juni op 100 bijkomende meetplaatsen ammoniak in de lucht. Het tijdelijke meetnet is actief tot juni 2016. Daarnaast blijven ammoniakmetingen deel uitmaken van het vaste meetnet verzuring.
De VMM lanceerde in 2013 een pilootproject rond preventieve maatregelen aan woningen en gebouwen om ze beter te beschermen tegen overstromingen. 85 woningen in Beersel en Sint-Genesius-Rode zijn onderzocht en kregen een reeks maatregelen op maat voorgesteld. De resultaten zijn op 23 mei aan de deelnemers voorgesteld op een infomarkt in Beersel.
Overstromingen kunnen in een dichtbebouwde regio als Vlaanderen veel schade veroorzaken. De VMM kiest in haar beleid daarom voor meerdere sporen: preventie (bv. watertoets), paraatheid (voorspellen en waarschuwen), maar ook protectie. De bescherming die wachtbekkens en slibruimingen bieden, zijn misschien de meest ‘klassieke’ ingrepen, maar blijven wel essentieel. Sinds de grote overstromingen van eind 2010 - begin 2011 zijn er daarom heel wat extra inspanningen geleverd.
Nog tot 15 juli 2015 kan de jaarlijkse bevraging over de gemeentelijke sanering ingevuld worden. Zowel de financiële als de ecologische aspecten van het gemeentelijke rioolbeheer worden daarbij bevraagd. De rioolbeheerders hebben dus nog een maand de tijd om de bevraging online in te vullen. De resultaten van de vorige bevraging (2014 over 2013) zijn ondertussen gepubliceerd.
Op 3 april werd het besluit milieukwaliteitsnormen voor de eerste maal principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering. Daarmee zal de Europese richtlijn 2013/39/EG omgezet worden naar Vlaamse regelgeving, wat onder meer zal leiden tot de introductie van een aandachtstoffenlijst en bijkomende monitoring van een aantal hormonen, antibiotica en neonicotinoïden.