Om bier te brouwen heb je veel water nodig. Daarom zochten en vonden de Green Deal Brouwers de voorbije vijf jaar manieren om in hun productieproces duurzamer om te gaan met water. Samen bespaarden ze tussen september 2018 en december 2023 in totaal 2 286 822 m³ water, het equivalent van 915 olympische zwembaden.
April was opnieuw veel natter dan gemiddeld. Het grondwaterpeil blijft zo hoog: op alle meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin mei nog zo hoog stond. De 14-daagse gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar.
Op vrijdag 26 april keurde de Vlaamse Regering het besluit definitief goed dat toegang geeft aan oldtimers ouder dan 30 jaar in een lage-emissiezone. Het besluit treedt in werking de dag van publicatie in het Belgisch Staatsblad. Tot dan moeten oldtimereigenaars een dagpas kopen om een lage-emissiezone te betreden.
Tijdens de zomermaanden ontvangen we elk jaar met open armen enkele jobstudenten bij de VMM. In 2023 was Aubry De Boever met haar 17 jaar een van de jongste vakantiekrachten die het reilen en zeilen bij de VMM leerde kennen. Ze vertelt je graag meer over haar maand bij het team Internationale Samenwerking!
Zuivere lucht is essentieel voor onze gezondheid. De VMM meet daarom de luchtkwaliteit, maakt luchtbeleidsplannen, is actief op het terrein, evalueert en stuurt bij waar nodig. Dat doen we samen met steden en gemeenten. Zij kunnen er mee voor zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert en de leefbaarheid er voor hun inwoners op vooruit gaat.
De klimaatverandering laat zich in Vlaanderen vooral voelen met toenemende periodes van aanhoudende droogte en intensere neerslag die leidt tot overstromingen. Steden en gemeenten kunnen de uitdaging aangaan door werk te maken van concrete oplossingen rond droogte en waterbeheer. Hiermee hebben ze een grote impact op de leefbaarheid voor hun inwoners en hun omgeving.
Water speelt een essentiële rol in de biodiversiteit en de kwaliteit van ons leefmilieu. Het staat centraal in de stedelijke infrastructuur, landbouw en industrie, en in de recreatie voor jong en oud. Steden en gemeenten kunnen er mee voor zorgen dat er proper water is voor hun inwoners, bedrijven en omgeving. Zo wordt de leefbaarheid van steden en gemeenten verhoogd.
Iedereen produceert afvalwater. Een goede verwerking van dat afvalwater is belangrijk voor het milieu en de volksgezondheid. Door klimaatverandering met meer extreme weersomstandigheden komen er vaker intense regenbuien voor die ertoe leiden dat er op korte tijd heel veel regenwater terechtkomt bij het afvalwater in de riolering. Kan de riolering dat water niet slikken, dan komt dat ongezuiverd afvalwater in straten, huizen en de natuur terecht. Met een efficiënt afvalwaterbeheer beschermen we onszelf en onze omgeving daartegen.
De strijd tegen klimaatverandering en haar impact is een van de meest urgente uitdagingen. Steden en gemeenten zitten aan het stuur om de effecten van klimaatverandering op onze omgeving te milderen. Zij beschikken over de hefbomen om de leefbaarheid van hun omgeving voor hun inwoners ook in de toekomst te garanderen.
Maart was opnieuw natter dan gemiddeld, maar minder nat dan februari. Het grondwaterpeil blijft wel hoog: in 98% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin april nog zo hoog stond. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen van zeer hoog naar eerder normaal.