Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

VMM werkt aan herstel palingbestand in Blankaartgebied

Er zijn veel minder palingen dan een paar decennia geleden. Palingen worden geboren in zee, maar zwemmen naar rivieren om er op te groeien. Daarna keren ze terug naar zee. Obstakels, zoals sluizen, kunnen hun route blokkeren. Daarom zet de VMM en haar partners volop in op de palingmigratie, waardoor palingen vrij kunnen van rivier naar zee zwemmen. Met succes! In de nieuwe palinggoot in Diksmuide telden we 6,735 kg jonge palingen.

Lees verder...

Warmbeek 700 meter langer

De Warmbeek ter hoogte van de Achelse Kluis in Hamont-Achel meandert opnieuw. In 2022 rondde VMM de werken af. Over een lengte van 1,7 km liggen er nieuwe meanders die de waterloop 700 meter langer maken. Dit project herstelt de natuurlijke waterberging in de vallei, waardoor het water langer in het gebied wordt vastgehouden en het risico op wateroverlast stroomafwaarts daalt. Het creëert ook typische beekhabitats voor een soortenrijk en zeldzaam visbestand.

Lees verder...

Freatische grondwaterstanden dalen tegenover vorige maand

Na een verbetering in januari stelt de VMM nu een daling van het freatische grondwater vast. Op 5 maart vertoonde 82% van de meetplaatsen een lage (29%) tot zeer lage (53%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Begin februari ging dat maar om 37% van de meetplaatsen. Ook de 14-daags gemiddelde debieten van onze waterlopen dalen t.o.v. een maand geleden. Terwijl er begin februari nog op 60% van de locaties lage tot zeer lage 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar werden gemeten, gaat het nu over 91% van de meetplaatsen.

Lees verder...

13 x VMM op de Vlaamse Waterdagen

Bij de VMM zijn we fan van water! Water is en blijft een van onze meest kostbare grondstoffen. Net daarom zetten we onze schouders onder de Vlaamse Waterdagen. Van 18 tot 26 maart organiseren tientallen waterpartners spetterende activiteiten en daar mag de VMM natuurlijk niet aan ontbreken. Ontdek de 13 activiteiten die we voor jou in petto hebben.

Lees verder...

Remote sensing spoort luchtvervuiling beter op

In het voorjaar van 2021 liet Port of Antwerp-Bruges de uitstoot van voorbijrijdende voertuigen in en rond de haven meten met remote sensing. De metingen bevestigden de studieresultaten van de VMM dat een kleine groep voertuigen door defect of fraude een groot deel van de schadelijke stoffen uitstoot. Via remote sensing kunnen controleurs de probleemgevallen die veel te veel stikstofoxiden en roet uitstoten gemakkelijker aanpakken. Zo kunnen we gericht en doeltreffend actie ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Lees verder...

Meer inzichten in lokale luchtkwaliteit

De VMM vernieuwde het dataportaal “Samen Voor Zuivere Lucht” dat officiële fijnstofmetingen en sensormetingen door burgers bundelt. Je kan er nu veel meer informatie over metingen in je buurt vinden. Zo maken we de inspanningen van Vlaamse burgerwetenschappers nog waardevoller en wordt het nog gemakkelijker om naar je lokale luchtkwaliteit te kijken.

Lees verder...

Keuze droogtemaatregelen voortaan beter afwegen

Er wordt heel wat actie ondernomen om Vlaanderen te wapenen tegen droogte en waterschaarste. En dat is nodig! Om het proactieve droogtebeleid beter te onderbouwen, verzamelden de VMM en VITO de kosten en effecten van proactieve droogtemaatregelen in Vlaanderen.

Lees verder...

Verbeterde waterkwaliteit Winterbeek na sanering

I.s.m. de Universiteit Antwerpen en INBO, voerde de VMM een grootschalige monitoringscampagne uit naar de effecten van de sanering van de Winterbeek. De resultaten tonen aan dat voor de meeste vervuilende stoffen de situatie in water en waterbodem sterk verbetert na de sanering. De positieve effecten op de aquatische fauna en flora zijn wel nog niet zichtbaar over de hele waterloop.

Lees verder...

Ecologisch herstel van de Zwalm

De Zwalm is een snelstromende waterloop in de Vlaamse Ardennen. Ze werd doorheen de tijd sterk aangepast door o.a. de bouw van een groot aantal watermolens en lokale rechttrekkingen, maar het natuurlijke karakter van de waterloop bleef goed bewaard. Vooral in een paar bovenlopen in Brakel zwemmen populaties van enkele zeldzame vissoorten zoals rivierdonderpad, beekforel en beekprik.

Lees verder...

Van analoge naar digitale atlas van onze waterlopen

De digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en publieke grachten werd op 7 februari 2023 goedgekeurd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Die atlas legt de juridische toestand van de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten vast en wordt o.a. gebruikt bij het verlenen van een omgevingsvergunning of machtiging voor werken aan een waterloop of publieke gracht.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.