Mobiliteit: hoe beperk je de impact van je verplaatsingen?
Haalt trager rijden iets uit tegen de luchtverontreiniging?
Bij snelheden van meer dan 100 km/u is snelheid de belangrijkste factor in de hoeveelheid schadelijke stoffen die worden uitgestoten. Bij lagere snelheden speelt de dynamiek (het optrekken en afremmen, het schakelmoment...) een grotere rol. Door je rijgedrag aan te passen, verminder je de luchtverontreiniging en kies je voor een gezondere leefomgeving. Nog beter is uiteraard om de wagen aan de kant te laten staan en de fiets of het openbaar vervoer te nemen.
Informatie over milieuvriendelijk rijden vind je op www.ikbenrob.be.
Wat kan je zelf doen om hoge ozonconcentraties te voorkomen?
De hoogste ozonconcentraties worden tijdens de namiddag of de vroege avond (12-20 uur) gemeten. Omdat het ingeademde volume lucht tot 20x hoger kan zijn tijdens het leveren van fysieke inspanningen (en dus ook de hoeveelheid ozon) wordt aangeraden om zware inspanningen (bv. joggen) tussen 12 en 20 uur buitenshuis te vermijden. Omdat de ozonconcentraties binnenshuis beduidend lager zijn, kunnen gevoelige personen beter binnen blijven tijdens een ozonsmogepisode. Lees meer over 'Wat bij veel ozon?'
Uit berekeningen met computermodellen blijkt dat ozonvervuiling enkel zal afnemen als:
- de uitstoot van ozonvormende stoffen drastisch beperkt wordt (met 60 - 70 %);
- die maatregelen niet enkel in België maar in heel Europa genomen worden;
- er niet enkel maatregelen genomen worden op het moment van een ozonsmog episode maar gedurende het hele jaar.
Iedereen kan hier z'n steentje toe bijdragen door bijvoorbeeld:
- minder verplaatsingen met de wagen te doen en meer het openbaar vervoer te gebruiken;
- korte verplaatsingen te voet of met de fiets af te leggen;
- zich aan de snelheidsbeperkingen te houden en "sportief" rijgedrag (snel optrekken, hoge toerentallen) te vermijden;
- bij de aankoop van een nieuwe wagen de "milieuvriendelijkheid" van de wagen in acht nemen;
Wat moet ik doen om blootstelling aan PAK's te verminderen?
- Vermijd zo veel mogelijk drukke kruispunten of andere plaatsen met veel verkeer.
- Vermijd zo veel mogelijk street canyons, tunnels en andere plaatsen waar de schadelijke stoffen moeilijk verdunnen.
Wist je ook dat?
- Kaarsen en wierook stille vervuilers in huis zijn? Steek geen kaarsen of wierook aan in huis.
- Hoe leuk barbecueën ook is, het een slechte invloed heeft op de luchtkwaliteit? Beperk het gebruik van een barbecue, en kies voor barbecues die geen gebruik maken van kolen.
Laat een roetfilter plaatsen
Het wegverkeer levert nog steeds een grote bijdrage tot de uitstoot van fijn stof, vooral door het gebruik van oudere dieselwagens. Roetfilters zorgen voor een afname van de schadelijke uitstoot. Door het plaatsen van een roetfilter op een dieselauto draag je bij tot minder fijn stof en lever je een belangrijke bijdrage aan je eigen gezondheid en die van je omgeving.
Meer weten? www.roetfilterpremie.be
Kies voor een milieuvriendelijk voertuig.
Ben je van plan om een nieuwe wagen te kopen? Kies dan voor een milieuvriendelijke wagen. Alle informatie over elektrische hybride en CNG-wagens vind je op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be.
Maak bij je keuze gebruik van de ecoscore. Dit is een milieuscore voor wagens, waarbij onafhankelijk van de brandstof, alle milieuaspecten in rekening gebracht worden. Zoek in de databank op www.ecoscore.be naar de meest milieuvriendelijke wagen die aan jouw eisen voldoet.
Wagens die in België verkocht worden moeten aan bepaalde milieueisen voldoen, dat noemen we de euronorm. Meer informatie hierover vind op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be.
Let op het label
Je kent ze wel: de eco-labels op wasmachines en koelkasten. Ook je banden hebben een eco-label. Heb je dat al eens goed bekeken?
Ga eens kijken op bandentips.be en bereken er bijvoorbeeld het voordeel dat zuinigere, milieuvriendelijke banden je bieden.
De website gidst je door alle symbolen en icoontjes en je vindt gegarandeerd een zuinige, veilige en stille set banden.
Beperk je autogebruik met een doordachte woonkeuze
De keuze waar je gaat wonen heeft een grote impact op je autogebruik. Hoe dichter je woning zich bevind bij je werk, winkels, voorzieningen en openbaar vervoer, hoe groter de kans dat je minder met de auto zal verplaatsen. En dat heeft dan weer een positief effect op het milieu.
De Mobiscore van je huis of perceel is geeft een indicatie van hoe goed voorzieningen te voet of met de fiets bereikbaar zijn.
Lees er meer over op Mobiscore – bereken zelf hoe goed een huis gelegen is.
Betaal minder verkeersbelastingen door de aankoop van een milieuvriendelijke wagen
Ben je benieuwt naar hoeveel de verkeersbelasting van jouw wagen bedraagt. Gebruik de simulatie app om het bedrag te bepalen. Je vind er ook meer informatie over hoe de verkeersbelasting juist berekend wordt.
Tips om milieuvriendelijk te rijden
- Rij zo veel mogelijk aan een constante snelheid.
- Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Schakel bij een toerental dat bij voorkeur lager is dan 2500 bij benzine- en dieselmotoren. Met een nieuwe wagen hoef je de motor niet meer tot hoge toerentallen te dwingen om vlot te kunnen versnellen.
- Rem op de motor en laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling. Moderne motoren sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je de gaspedaal loslaat.
- Rij niet te snel ! Bij snelheden boven 100 km/u is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik.
- Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat voor je gebeurt. Hou voldoende afstand ten opzichte van je voorligger. Zo vermijd je dat je sterk moet remmen wanneer je voorganger remt.
- Verander niet onnodig van rijstrook.
- Leg de motor stil als je meer dan een halve minuut moet wachten.
- Wandel, fiets of rolschaats om korte afstanden af te leggen.
- Gebruik het openbaar vervoer.
- Heb je toch een auto nodig, doe dan aan autodelen of carpooling. Je kan bv ook elektrische wagens lenen. Ga eens kijken op www.smove.be.
- Geef geen gas als je de motor start.
- Gebruik de airco verstandig en schakel hem alleen in als het onbehaaglijk warm wordt in de auto, of wanneer je ramen beslaan. Een open raampje bij een hoge snelheid geeft tot 5% meer brandstofverbruik, airco zelfs 10% meer.
- Hou de bandenspanning in de gaten. Een te lage bandenspanning verhoogt het verbruik.
- Maak steeds de kofferruimte leeg: meer gewicht in je auto verhoogt het verbruik.
- Plaats fietsen bij voorkeur op een rek achteraan het voertuig en verwijder bagagerekken en skiboxen als je ze niet gebruikt. Een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30% meer brandstof. Skiboxen veroorzaken tot 10% meer brandstofverbruik, vooral bij hogere snelheden.
- Wist je dat ruitenwisservloeistof een invloed heeft op de luchtkwaliteit? Spring er niet te kwistig mee om.
- Stippel je weg vooraf uit, zodat je geen nodeloze omwegen hoeft te maken. Rij zo weinig mogelijk in de stad: je auto verbruikt er gemiddeld dubbel zo veel als op de snelweg.
- Parkeer je wagen in de rijrichting waarin je weer zult wegrijden: vermijd onnodig manoeuvreren met een koude, vervuilende motor.
- Noteer je brandstofverbruik of gebruik een boordcomputer: opvolgen van je verbruik geeft zicht op het resultaat van je aangepaste rijstijl.
- Wil je toch een auto kopen, koop een elektrische auto.
- Zwaardere auto's heel wat meer brandstof verbruiken? Wil je een nieuwe auto kopen, let dan zeker op het gewicht.