In overleg met de rioleringssector is een nieuwe standaard voor de uitwisseling van rioleringsgegevens vastgelegd. Daarmee kan de VMM een nieuwe gebiedsdekkende en gedetailleerde rioleringsdatabank voor Vlaanderen opbouwen, in medebeheer van de steden, de gemeenten en de rioolbeheerders.
De VMM voert heel wat werken aan haar waterlopen uit. Op dit ogenblik zijn we onder meer aan de slag op de Poekebeek, de Warmbeek, de IJse, de Jeker en de Aa
Via de integrale waterfactuur betalen gezinnen en bedrijven voor het leveren van leidingwater en voor de opvang, het transport en de zuivering van het afvalwater. Voor de bedrijven en landbouwers wordt daarbij rekening gehouden met de geloosde vervuiling. Op die manier wordt het principe ‘de vervuiler betaalt’ toegepast.
In street canyons (smalle straten omgeven door hoge gebouwen) zijn de concentraties fijn stof (PM10) hoger dan verwacht. We benaderen er de Europese grenswaarden. Dit heeft vooral te maken met het opwaaien van bodemstof door verkeer, slijtage van voertuigen en wegdek en de mindere verdunning van de uitlaatgassen. Dat blijkt uit de vijfde Chemkar studie van de VMM.
De stad Antwerpen plant in 2016 de invoering van een ‘Low Emission Zone’ (LEZ) met als doel de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Oude, vervuilende (diesel)voertuigen zullen uit de stad geweerd worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Samen met de stad Antwerpen zal de VMM de effecten op de luchtkwaliteit opvolgen.
Zondag 20 september kon je fietsen en wandelen in de autovrije centra van wel 33 steden en gemeenten. De autoloze zondag was niet alleen een succes door het prachtige weer. Ook de positieve impact op de luchtkwaliteit was duidelijk te merken.
In welke mate is de klimaatverandering nu al zichtbaar in Vlaanderen en België? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? De antwoorden op deze vragen lees je in het MIRA Klimaatrapport 2015, dat werd samengesteld in samenwerking met experten van de KU Leuven, VITO en het KMI.
Uit de gerapporteerde verbruiksgegevens voor pesticiden in 2013 en 2014 blijkt dat er zowel bij de gemeenten als bij andere openbare besturen een dalende trend is. Sinds januari 2015 is er een pesticidenverbod voor openbare besturen van kracht.
Hoeveel water hebben de negen Vlaamse watermaatschappijen gewonnen, geproduceerd, geleverd en verbruikt in 2014? Het antwoord vind je in het nieuwe rapport Drinkwaterbalans voor Vlaanderen.
De nieuwe werkgroep in het leertraject Rio-Leren focust zich de komende maanden op de werking en de kostprijs van de controle van aannemers en het werftoezicht.