Om het overstromingsrisico in de Maarkebeekvallei drastisch te verminderen, hebben de Vlaamse Milieumaatschappij, Provincie Oost-Vlaanderen, Oudenaarde en Maarkedal de handen in mekaar geslagen. Dat engagement hebben ze in een riviercontract gegoten en op 1 december ondertekend.
Sinds 1 januari 2015 beheren alle openbare diensten (zoals gemeenten) hun terreinen pesticidenvrij. Ook voor bedrijven geldt een beperking op het pesticidengebruik. Maar hoe doe je dat ‘pesticidenvrij beheren’? Dat staat in ‘Pesticidenvrij ontwerpen’, een nieuwe brochure van de VMM.
Recent kwam de informatieplicht over de ligging van vastgoed in overstromingsgevoelig gebied in de media. Die verplicht verkopers en verhuurders om kandidaat-kopers en huurders te informeren of een goed in overstromingsgevoelig gebied ligt.
Dat de klimaatverandering nu al zichtbaar is, is geen nieuws meer. Maar wie weet dat de temperatuur in Vlaanderen effectief 2,4 °C hoger ligt dan 150 jaar geleden? De VMM verzamelde de kerncijfers en brengt die nu samen op een overzichtelijke webpagina. Elk onderdeel kan bovendien met een muisklik gedeeld worden met collega’s en vrienden.
Elk jaar analyseert de VMM de resultaten van de strenge en frequente controles die de drinkwatermaatschappijen uitvoeren. Uit het rapport ‘Kwaliteit van het drinkwater 2014’ blijkt duidelijk: in 2014 voldoet het leidingwater in Vlaanderen in erg grote mate aan de wettelijk opgelegde kwaliteitseisen.
Elk Vlaams gezin betaalt mee om afvalwater te zuiveren. De meeste gezinnen betalen via een bijdrage op de factuur van hun watermaatschappij. Maar gezinnen met een eigen waterwinning (grondwater) en abonnees van Brabant Water betalen mee voor de zuivering van het afvalwater via de heffing op de waterverontreiniging. Die gezinnen ontvangen binnenkort het heffingsbiljet 2015 van de VMM in de bus.
In de Bosbeek in Opglabbeek is een bever zeer actief. Zijn dam doet het waterpeil stijgen. Een rattenbestrijder van de VMM zal nu een sifon plaatsen waardoor het water kan blijven doorstromen én de bever zijn dam terug zonder problemen kan dichten.
Gebruik je regenwater om te poetsen of het toilet door te spoelen? Dat is slim, want regenwater is goed voor het milieu én je waterfactuur. Maar regenwater is geen drinkwater: het is niet geschikt om mee te koken of te douchen. Daarom moet je regenwater en kraanwater altijd apart houden. De campagne ‘Gezond water, ook jouw zorg’ onderstreept het belang van veilige waterleidingen in huis.
In het Koning Boudewijnstadion hebben we meestal alleen oog voor de spelers op het veld. Maar vandaag waren alle ogen gericht op het veld zelf: die perfecte grasmat, hoe doe je dat? En vooral: hoe doe je dat pesticidenvrij? Ook VMM gaf er informatie en praktisch advies.
Hoe evolueert de waterkwaliteit in Vlaanderen? Wat zijn de bronnen van waterverontreiniging? In het Jaarverslag Water 2014 krijg je daarvan een overzicht. Het is gebaseerd op de verschillende metingen van de VMM in 2014.