De Europese Commissie keurde het LIFE-project Delta goed. Dit project wil de verdere ecologische ontwikkeling van de Demervallei in Limburg en Vlaams-Brabant voor de komende vijf jaar verzekeren. Het project stemt waterbeheer, natuur en zachte recreatie op elkaar af.
24 augustus 2016 - De combinatie van luchtvervuiling met het warme en zonnige weer zal vandaag en de volgende dagen voor hoge ozonconcentraties in Vlaanderen zorgen.
De combinatie van luchtvervuiling met het warme en zonnige weer zal vanaf woensdag 24 augustus zorgen voor hoge ozonconcentraties in Vlaanderen.
Door het warme en zonnige weer worden vandaag, woensdag 20 juli, opnieuw hoge concentraties ozon voorspeld. De hoogste concentraties worden in de Kempen verwacht.
Vandaag, dinsdag 19 juli, wordt het zeer warm en zonnig met temperaturen die kunnen oplopen tot 32° C in de Kempen. De combinatie van luchtvervuiling met het warme en zonnige weer zal zorgen voor hoge ozonconcentraties in Vlaanderen. De hoogste concentraties worden voorspeld voor het noorden van Vlaanderen.
Twee dode bomen in Diest zullen in opdracht van de VMM gerooid worden op woensdag 20 juli. Door een schorsziekte vormt een van de bomen een gevaar voor de gezondheid. Daarom nemen we geen risico en laten we ze professioneel verwijderen.
Het KMI voorspelt vandaag en de volgende dagen hoge temperaturen. Daarom verwachten we de komende dagen ook verhoogde ozonconcentraties.
Het aantal effectieve afsluitingen van het drinkwaternet stagneert. Toch zijn in 2015 nog 3.924 klanten (zonder ondernemingsnummer) afgesloten van de watertoevoer. Meestal omwille van het niet betalen van de waterfactuur. De aandacht voor waterarmoede blijft dus noodzakelijk.
Op vrijdag 27 mei brak een onweer los boven Riemst en viel er maar liefst 62 liter neerslag op één uur. Ter vergelijking: normaal valt er 60 tot 80 liter/m² op één maand. Het was het eerste van een hele reeks onweders die over een periode van 12 opeenvolgende dagen gepaard gingen met lokaal hevige regenval en bijhorende wateroverlast.
De recente wateroverlast en overstromingsschade is in eerste instantie veroorzaakt door de uitzonderlijke hoeveelheid regen die op korte termijn viel. Maar ook de infrastructuur in Vlaanderen (riolering, wachtbekkens, dijken …) is niet altijd in staat om bescherming te bieden tegen zo’n extreme regenval. Recente studies wijzen op een grotere kans op felle zomerbuien en meer neerslag in de winter. We moeten ons dus wapenen voor de toekomst.