Op 1 januari 2017 wijzigen de richtlijnen voor de informatieplicht voor publiciteit bij vastgoed in overstromingsgevoelig gebied. Het overstromingssymbool moet dan enkel nog vermeld worden bij de publiciteit van vastgoed dat in effectief overstromingsgevoelig gebied ligt.
De kwaliteit van het drinkwater aan de kraan was goed in 2015. Uit de analyse van de controles van de watermaatschappijen blijkt dat het drinkwater voldoet aan alle kwaliteitseisen. We moeten wel aandacht blijven hebben voor loden leidingen in huis of in openbare gebouwen.
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in het Limburgse Houthalen-Helchteren een neerslagradartoren gebouwd. De neerslagradar levert gedetailleerde neerslaggegevens, waardoor de berekening van de overstromingsvoorspellingen nauwkeuriger wordt. Samen met de al langer actieve radar in Jabbeke (in beheer van het KMI) is het hele Vlaamse grondgebied zo optimaal gedekt.
Uit de jaarlijkse evaluatie van de oppervlaktewaterkwaliteit in Vlaanderen blijkt dat in 2015 de emissies door bedrijven, gezinnen en landbouw verder verminderen. Daarmee wordt de trend van de laatste jaren voortgezet.
Nieuwe cijfers van de VMM geven aan dat er nog steeds te veel stikstof in de lucht zit. Dat draagt bij tot de verstoring van ecologische processen en vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit.
Voor alle leiding- en grondwatergebruikers wordt sinds dit jaar een gelijkaardig sociaal tarief gehanteerd. Daarom wordt ook de vrijstellingsregeling voor de heffing op de waterverontreiniging aangepast.
Als milieumaatschappij probeert de VMM ook haar eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Zo beheren we 25 grote pompgemalen op Vlaamse waterlopen die heel wat elektriciteit verbruiken.
Hoe bespaar je energie op een bestaand pompgemaal zonder de goede waterhuishouding in het gedrang te brengen? Met slimme aanpassingen aan de sturing. Daarmee realiseerden we vorig jaar al 28% energiebesparing voor het gemaal van Boekhoute.
Subsidieaanvragen van lokale besturen voor rioleringsprojecten doorlopen nu nog een complex proces dat grotendeels op papier verloopt. Als deel van het AWIS-project wil de VMM het dossierbehandelingsproces vereenvoudigen, de relevante informatiestromen digitaliseren en een klantvriendelijke online omgeving bouwen om subsidiedossiers op te volgen.
In Vlaanderen en in onze buurlanden is de Chinese wolhandkrab een beruchte exoot. Ze komt steeds vaker en in grotere aantallen voor. Op vraag van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege werkte de Vlaamse Overheid een plan uit om de aanwezigheid van de krabben onder controle te krijgen. In Aarschot begonnen gisteren de eerste proefvangsten.
Op dinsdag 4 oktober werd op Maasbekken Binnenstebuiten de integrale aanpak van de Warmbeek in de kijker gezet. Die zorgt ervoor dat de Warmbeek één van de eerste grotere waterlopen in Vlaanderen is, die voldoet aan bijna alle milieudoelstellingen. Vlaamse en Nederlandse bestuurders kwamen in Hamont-Achel kijken hoe dat juist in zijn werk gaat.