De Vlaamse Milieumaatschappij hanteert een nieuwe aanpak voor de advisering van lozingsdebieten van verontreinigd regenwater. De nieuwe aanpak werd uitgewerkt in samenwerking met het departement Omgeving.
In heel Vlaanderen is het zeer tot extreem droog voor de tijd van het jaar. Zeker sinds eind vorig jaar is zich een droge situatie aan het opbouwen die door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en begin van juni acuut geworden is.
Zal het jaarlijks doorgeven van je waterstanden in de toekomst verdwijnen en automatisch gebeuren via ‘slimme meters’? Dat is zeer waarschijnlijk. De VMM heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar slimme watermeters en we hebben enkele aanbevelingen rond financiële impact, nieuwe regelgeving en veiligheid.
De VMM heeft haar EMAV-model voor de berekening van ammoniakemissie in de landbouwsector geactualiseerd. Zo kunnen we nu meer gedetailleerde input verwerken. De geografische toekenning van de emissies door het uitrijden van dierlijke mest en kunstmest werd uitgebreid. Ook krijgen we nu een duidelijk beeld van de NH3-emissie die met mestverwerking gepaard gaat. We kunnen ook de emissie op het niveau van de stal berekenen of een prognose maken.
Voor het eerst hebben we resultaten van onderzoek naar 12 prioritaire stoffen in levende organismen (biota) in onze waterlopen. In 2015 heeft de VMM op 11 van de in totaal 44 meetplaatsen van het biota-meetnet bemonsterd en daaruit blijkt dat er overschrijdingen zijn van de biota-milieukwaliteitsnormen voor de stoffen hexachloorbenzeen, kwik, polygebromineerde difenylethers, hexabromocyclododecaan, benzo(a)pyreen, perfluoroctaansulfonaat en dioxines.
De VMM adviseert de Europese Commissie over nieuwe meettechnieken voor luchtkwaliteit. Samen met twee Nederlandse partners zullen we innovatieve, flexibele meetmethoden voor fijn stof, ozon en stikstofdioxide inventariseren en uittesten in het kader van het Europese Life-project VAQUUMS.
Het water van de verontreinigde Bollaertbeek moet opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van drinkwater. Daarvoor engageert de VMM zich de komende drie jaar samen met VITO, De Watergroep, Inagro en ILVO.
Ondanks verbeteringen van de milieukwaliteit blijft de manier waarop we consumeren en produceren, wonen, werken, eten en ontspannen een belangrijke impact hebben op het milieu in Vlaanderen. Welke veranderingen zich opdringen, lees je in het VMM-rapport ‘MIRA Systeembalans 2017’.
Eindelijk, de zomer is in het land en daar hoort zwemmen bij! Doe dat op een veilige manier: zwem alleen daar waar het mag en waar de zwemkwaliteit goed is. We helpen je een heel eind op weg!
Maandag 29 mei werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd op één meetplaats in Bree overschreden. De komende dagen verbetert de luchtkwaliteit.