De maand juli zal voor het grootste deel van Vlaanderen een relatief normale maand worden qua neerslag, met uitzondering van het zuidwesten van Vlaanderen. Op korte termijn is de kritieke situatie met betrekking tot neerslag daardoor bijna in heel Vlaanderen geweken, maar het neerslagdeficit van de voorbije droge 3 maanden is nog duidelijk merkbaar, vooral in het westen van Vlaanderen. Dit houdt in dat het potentieel risico op droogte blijft bestaan.
Het verbod op gebruik van glyfosaat door particulieren is vandaag ingegaan. De maatregel komt er omdat glyfosaat mogelijk schadelijke effecten heeft op onze gezondheid en op het milieu. Wie vreest dat zijn tuin, oprit of terras nu een wildernis zal worden, kan op twee oren slapen: er zijn heel wat goede alternatieven voor handen.
Recent heeft de VMM de werken aan de Oude Kale in het centrum van Landegem afgerond. De waterloop heeft nu weer een natuurlijk kronkelend verloop over een lengte van ongeveer 750 m, bijna een verdubbeling van het traject. De waterkwaliteit verbetert en de waterloop is nu een stuk waardevoller.
Vanaf 27 juni viel er genoeg neerslag om de neerslagsituatie voor de korte termijn in grote delen van Vlaanderen te milderen tot matig droog of normaal, met uitzondering van West-Vlaanderen waar het zeer droog blijft. Wat de debieten van de waterlopen, de bodemverzadiging en de grondwaterstanden betreft, blijft het in bijna heel Vlaanderen extreem droog op de langere termijn.
Dankzij enkele regenbuien sinds 27 juni is in een groot deel van Vlaanderen de extreem droge situatie op de korte termijn teruggebracht tot normale neerslaghoeveelheden. In West-Vlaanderen regende het wel veel minder en blijft de toestand daar extreem droog. Wat de debieten van de waterlopen, de bodemverzadiging en de grondwaterstanden betreft, blijft het in bijna heel Vlaanderen extreem droog op de langere termijn en blijft het risico op droogte bestaan.
De waterscan is een belangrijk hulpmiddel om water te besparen en duurzamer met water om te gaan. Daarom hebben de VMM en de watermaatschappijen nieuwe afspraken gemaakt om die waterscan meer ingang te doen vinden.
Op 27 en 28 juni regende het vooral in het centrum en oosten van Vlaanderen wat, in het westen van Vlaanderen bleef het echter nagenoeg droog. Daardoor blijft de hydrologische toestand momenteel voor heel Vlaanderen, en zeker voor het westen van Vlaanderen, extreem droog voor de tijd van het jaar.
In opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij becijferde VITO dat de Vlaamse consumptie zorgt voor 20 ton broeikasgassen per inwoner. Twee derde van deze uitstoot ontstaat buiten Vlaanderen. Ook drie kwart van de jobs waarop onze consumptie steunt, bevindt zich buiten ons grondgebied.
In heel Vlaanderen is het extreem droog voor de tijd van het jaar. Al sinds eind vorig jaar bouwt zich een droge situatie op die door een uitzonderlijk droge maand april, gevolgd door een droge mei en tot nu toe zeer droge juni acuut geworden is. Sinds eind april - begin mei bevinden zich delen van Vlaanderen in een waaktoestand droogte die sinds eind mei algemeen geworden is voor Vlaanderen.
Het aanhoudend warme weer zorgt vandaag (22/06) opnieuw in heel Vlaanderen voor hoge ozonconcentraties met kans op overschrijding van de informatiedrempel.