Via Water-Land-Schap kunnen lokale initiatieven subsidies aanvragen om uitdagingen als droogte, overstromingen, een goede waterkwaliteit en verzilting aan te pakken. Projectvoorstellen kunnen nog tot 1 maart 2018 ingediend worden.
De jaarlijkse actualisatie van de gemeentelijke zoneringsplannen is uitgevoerd en de plannen zijn vanaf nu te consulteren via het geoloket zonerings- en uitvoeringsplan op vmm.be. Nieuw dit jaar is de Web Feature Service (WFS) waardoor je de nieuwe plannen ook meteen kan integreren in je eigen GIS-toepassing.
In Beringen en Lummen hebben we over een afstand van 2,5km maar liefst 30 meanders hersteld, waardoor de Zwarte Beek weer kronkelt als vanouds. Ook twee vismigratieknelpunten zijn opgelost zodat zeldzame beekvissen weer opwaarts kunnen migreren.
Dit jaar hebben we in Vlaanderen meer overschrijdingen gemeten voor fijn stof dan in dezelfde periode vorig jaar. In Antwerpen riep dat de vraag op of de lage-emissiezone (ingevoerd 1 februari 2017) wel effect heeft. Maar de overschrijdingen doen zich in heel Vlaanderen voor en dat heeft voornamelijk te maken met de weersomstandigheden. Een onderbouwde evaluatie van de effecten van de LEZ in Antwerpen kan pas binnen 3 tot 5 jaar.
In 2016 werd in totaal op 2.617 adressen of bij 6.026 gedomicilieerde mensen het water afgesloten. Dat is een daling met 33% ten opzichte van 2015. Het aantal mensen dat hun waterfactuur niet op tijd betaalt, is wel gestegen.
Hoeveel Vlamingen gebruiken er nog pesticiden om hun tuin, terras of oprit te onderhouden? Om dit te weten te komen, legden we meer dan 2000 Vlamingen een reeks vragen voor. Daaruit blijkt dat meer dan de helft nu al geen pesticiden meer gebruikt. Nog eens een kwart is bereid om op alternatieven over te stappen.
Het festival Pukkelpop in Kiewit-Hasselt lokt elk jaar grote aantallen bezoekers en dat zorgt voor veel afvalwater. Na onderzoek kon de VMM vaststellen dat de afvalwaterstromen correct afgevoerd worden via riolering of met containers. Zo blijven de twee waterlopen in de buurt gevrijwaard van vervuiling.
We meten nog steeds hoge concentraties van nitraat en fosfaat in de waterlopen. De waterkwaliteit in landbouwgebied verbetert sinds 2013 niet meer voor nitraat. Voor fosfaat is er geen verbetering meer sinds 2010. Hoge concentraties nutriënten (zoals nitraat en fosfaat) hebben een negatieve impact op de ecologische toestand van het water en bedreigt de drinkwaterproductie.
De luchtkwaliteit in Vlaanderen verbetert gestaag. Enkel voor stikstofdioxide en zware metalen overschrijden we op een beperkt aantal plaatsen de Europese doelstellingen. Maar fijn stof, ozon, stikstofdioxide en zwaveldioxide scoren ondermaats als we naar de gezondheidsimpact kijken. Dat staat in het nieuwe rapport ‘Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest 2016’ van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Gezinnen die in Vlaanderen grondwater gebruiken of abonnee zijn van Brabant Water, krijgen jaarlijks een heffing toegestuurd door de VMM. Zo betalen ze mee voor de zuivering van het afvalwater. Binnenkort krijgen deze gezinnen het heffingsbiljet voor 2017 in de bus.