23 februari 2018 – Vandaag lanceren de VMM, de Universiteit Antwerpen en De Standaard CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Dat is een grootschalig burgeronderzoek, waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit in hun straat meten. Door stikstofdioxide (NO2) te meten, krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Vlaanderen.
Met een nieuw soort val, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, gaat de VMM de strijd aan met de wolhandkrab. Die exoot veroorzaakt heel wat schade aan onze waterlopen.
Er is vandaag, donderdag 22 februari 2018, veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren.
Woensdag ontving de VMM de eerste VEB-prijs. Met die prijs beloont het Vlaams Energiebedrijf de beste leerlingen in de klas voor energiebesparing. VMM realiseerde de grootste besparing bij de overheid in de periode 2015-2017: -8,68%.
De regenzone van woensdagavond was op veel plaatsen redelijk intens en zorgde voor maximale neerslaghoeveelheden van ongeveer 28mm (regio Gent). Vooral in Oost- en West-Vlaanderen zorgde dit in (in combinatie met de smeltende sneeuw) voor sterke peilstijgingen van de onbevaarbare waterlopen met uitgebreide niet-kritieke overstromingen van akkers en weilanden als gevolg. Verschillende van onze wachtbekkens zijn (gedeeltelijk) gevuld of nog aan het vullen (vooral in Oost-Vlaanderen).
Jaarlijks stellen de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid een lijst van zwemwateren voor waar volgend badseizoen (mei – september) de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. De nieuwe lijst voor 2018 ligt nu voor in openbaar onderzoek tot 11 januari en omvat 42 badzones aan de kust en 47 zwemzones in het binnenland.
2016 kent opnieuw een daling van de lozingen van luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen. De impact van de energiesector en de industrie neemt af, die van de gezinnen en het verkeer neemt toe. Dat staat in het nieuwe rapport ‘Lozingen in de lucht 2000-2016’.
De openbare besturen gebruikten in 2016 een pak minder pesticiden dan het jaar ervoor: een daling van 2,4 ton of meer dan 25%. De daling is vooral te danken aan de inspanningen van spoorwegbeheerder Infrabel, maar ook bij de lokale besturen kan het pesticidenverbod een succes genoemd worden: 2 op de 3 gemeenten doen het zonder pesticiden of met minder dan 1 kg (werkzame stof) per jaar.
Toegang tot water is een basisrecht. Met de nieuwe portaalsite ‘LAC water’ ondersteunen we de medewerkers van de lokale adviescommissies van de OCMW’s die een belangrijke rol spelen in de bestrijding van waterarmoede.
In de strijd tegen de Chinese wolhandkrab heeft de VMM met de universiteit Antwerpen een nieuwe val ontwikkeld. Het systeem, waarbij de krabben door een gleuf in een metalen kist vallen, is met succes uitgetest en zal nu aan de vistrap in Grobbendonk geïnstalleerd worden.