Als bedrijven intensief water besparen kan dat leiden tot hogere concentraties van bepaalde stoffen in hun afvalwater. In dat geval biedt VLAREM al langer een kader om gemotiveerd af te wijken van de lozingsvoorwaarden. De VMM ondersteunt die initiatieven om waterbesparing, waterhergebruik en kringloopsluiting bij bedrijven te stimuleren.
Heb je vervuiling in een waterloop of lozing op de riool gedetecteerd? Via ‘tracing’ in de rioolinventaris AWIS kunnen rioolbeheerders en gemeenten nu de route van de vervuiling en de mogelijke vuilvracht berekenen.
Steeds meer mensen willen een betere luchtkwaliteit in hun buurt en trekken zelf op onderzoek. Samen met Vlaamse en Nederlandse partners wil de VMM de burgers hierin ondersteunen. Op 29 mei hebben we het startschot gegeven voor het Europese project Zuivere Lucht.
Een spectaculair zicht dit weekend in Heule: een koker van 28 meter lang is onder de spoorlijn geschoven. Die moet het water van de Heulebeek bij hoogwater sneller afvoeren zodat het overstromingsrisico in het centrum van Heule vermindert.
Nog tot en met 15 juli 2018 kan je als rioolbeheerder de rapportering over de gemeentelijke sanering online invullen. In de rapporteringstool vind je ook de resultaten over de kostenefficiëntie en ecologische performantie van het rioolbeheer in jouw gemeente.
In het Demerbekken biedt de VMM extra ondersteuning aan lokale waterbeheerders. Hierdoor kunnen herstelprojecten sneller gerealiseerd worden en zal de toestand van het watersysteem vlugger verbeteren.
Vanaf 4 juni voert de VMM een ruiming uit op de Dijle in Leuven. Daarvoor wordt afwisselend het waterpeil verlaagd op de verschillende Dijle-armen, de Voer en de Vunt.
Dinsdag 29 mei kwam een 70-tal geïnteresseerde bezoekers naar het startevenement van het Europese Project Zuivere Lucht (ZULU) in Antwerpen. Binnen dit project ijvert de VMM samen met vier partners voor een betere luchtkwaliteit.
Deze tool, ontwikkeld door het departement Omgeving (DOV en Natuurlijke Rijkdommen) en VMM, ontving de publieksprijs op BeGeo.
Zaterdag 28 april starten de deelnemers van CurieuzeNeuzen Vlaanderen met de meting van stikstofdioxide in hun straat. Naast duizenden gezinnen nemen ook honderden scholen, bedrijven, verenigingen en gemeentehuizen deel. Gedurende 4 weken zullen 20.000 CurieuzeNeuzen de luchtkwaliteit in heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart brengen. Hiertoe moeten ze een erg eenvoudige meetopstelling aanbrengen aan een raam op de eerste verdieping.