Door de klimaatverandering zullen we in Vlaanderen de komende jaren vaker kampen met hittegolven, vooral in steden en regio’s die verder van de kust gelegen zijn. Nieuwe modelberekeningen geven inzicht in verschillende mogelijke scenario’s.
De saneringswerken aan de Winterbeek zijn volop aan de gang. In het eerste deelgebied Schoestersvliet en Meilrijk zijn de werken na anderhalf jaar afgerond. De vervuilde beekbodem is volledig verwijderd, goed voor zo’n 25.000 ton. Er is ook 41.000 ton vervuilde oever afgegraven.
Op amper vijf jaar tijd hebben alle kantoren van de VMM een EMAS-registratie en een ISO 14001:2015-certificaat behaald. Alle 12 locaties voldoen nu aan de strenge milieunormen die vereist zijn om het kwaliteitslabel te mogen dragen.
Heb je specifieke milieudata nodig? Cijfers rond watergebruik, afval, luchtemissies of energiegebruik, uit een bepaald jaar of een specifieke sector? Grote kans dat de interactieve webtool ‘Milieudata’ op www.milieurapport.be je op je wenken kan bedienen.
Gezinnen die in Vlaanderen grondwater gebruiken of klant zijn van Brabant Water, krijgen jaarlijks een heffing toegestuurd door de VMM. Zo betalen ze mee voor de zuivering van het afvalwater. Binnenkort krijgen deze gezinnen het heffingsbiljet voor 2019 in de bus.
Van de 20.000 deelnemers aan CurieuzeNeuzen Vlaanderen, ontvangen er zaterdag 29 september maar liefst 19.155 (dus meer dan 95%) hun resultaat. De deelnemers waren duidelijk “curieus” naar de luchtkwaliteit in eigen straat, en hebben zeer enthousiast en gedisciplineerd gemeten. De data zijn betrouwbaar en tonen – met nooit eerder gezien detail – hoe het verkeer en de ruimtelijke ordening de luchtkwaliteit in Vlaanderen beïnvloeden.
Op 17 september is de VMM gestart met slibruimingswerken op de Aa in Kasterlee en Lille. De slibruiming is nodig omdat de waterloop op verschillende plaatsen verzand is.
Op initiatief van minister Schauvliege sluiten 9 brouwerijen op 6 september een Green Deal met de Vlaamse overheid. Ze engageren zich om het waterverbruik bij het brouwen van bier te verminderen tegen 2022.
Op advies van de Droogtecommissie hebben alle provinciegouverneurs op 17 augustus 2018 het sproeiverbod weer ingetrokken. Het captatieverbod voor water uit waterlopen blijft wel nog grotendeels van kracht. De Droogtecommissie vraagt ook om spaarzaam te blijven omgaan met water.
Het is erg droog en warm, en dat zal ook zo blijven de komende dagen. Er gelden verschillende beperkingen op het gebruik van leidingwater. We moeten dus extra zuinig zijn met water en het niet verspillen. Hoe doe je dat op de meest efficiënte manier?