Het grondwater in Vlaanderen is zich stilaan aan het herstellen na de droge zomer. Op de meeste plaatsen zijn de grondwaterstanden al een heel stuk gestegen na de droge zomer, maar normaal moet het grondwater in deze periode van het jaar zijn hoogste niveau bereiken. Dit niveau bereiken we op de meeste plaatsen nog niet. Vooral in het oosten van Vlaanderen blijven de standen laag voor de tijd van het jaar.
De VMM slaat de handen in mekaar met de stad Hasselt om de Demer opnieuw plaats te geven in het Kapermolenpark. Het vormt een onderdeel van de volledige herinrichting van het park, waarvoor iedereen ideeën mocht aanbrengen.
Vrijdag 29 maart organiseerden VMM en de Vlaamse Landmaatschappij een geslaagde studievoormiddag voor landbouwadviseurs en andere stakeholders. We zoomden in op de relatie tussen bemesting en nitraat in grondwater.
Vanaf 26 maart zullen in 6 gemeenten (Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands) de inwoners en alle betrokkenen een jaar lang zoeken naar maatregelen om het overstromingsrisico te verminderen. Het nieuwe participatieproject start met de lancering van een online test en ideeënplatform.
Geef jij om water? Dan is het vandaag, op Wereldwaterdag, hét moment om daar bij stil te staan. Wereldwijd hebben nog altijd heel wat mensen geen proper drinkbaar water. Als wij de kraan opendraaien, krijgen we volop drinkwater van uitstekende kwaliteit. Als we geven om water, dan moeten we er spaarzaam en veilig mee omgaan!
Hoe we kunnen samenwerken met gemeentebesturen en welke dienstverlening biedt de VMM aan… dat was het thema van 3 infomarkten voor lokale besturen. Meer dan 200 schepenen en burgemeesters kwamen ontdekken wat de VMM voor hun gemeente in petto heeft.
Maandag 4 februari 2019 was een historische dag voor het natuurreservaat het Zwin. De oude 'Internationale Dijk' werd doorgebroken, waardoor er 120 hectare extra ruimte voor natuur is bijgekomen. De VMM bouwde in het projectgebied een nieuw pompgemaal dat de waterpeilen binnen het gebied beheert.
Sla met minstens drie bedrijven de handen in mekaar om je beter te wapenen tegen droogte en je maakt kans op een projectsubsidie tot 75% van je investeringsbedrag. Indienen kan tot en met 12 april 2019 bij de Vlaamse Milieumaatschappij.
In 2019 dien je opnieuw jouw aangifte voor de heffing op waterverontreiniging of grondwaterwinning digitaal in. We hebben de digitale aangifte en de berekeningswizard in de loop van 2018 verder geoptimaliseerd. Benieuwd naar de wijzigingen? Kom naar de infosessie op 18/01.
Op 19 december is het openbaar onderzoek over de waterbeleidsnota 2020-2025 gestart. Die nota bevat de krachtlijnen van de visie van de Vlaamse Regering op het toekomstige waterbeleid. Ook de grote waterbeheerkwesties rond de kwaliteit van het oppervlaktewater en de toestand van het grondwater in Vlaanderen, komen in de nota aan bod.