Gemeenten en rioolbeheerders die voor de (her)aanleg van riolering en de bouw van individuele behandelingsinstallaties subsidies willen aanvragen bij de VMM, doen dat vanaf nu via een nieuw digitaal loket.
Snel inzicht krijgen in het complexe water- en afvalwatersysteem is cruciaal in noodsituaties, belangrijk voor een goed beleid en het informeren van de burger. Daarom heeft de VMM de Graph Tracing Engine ontwikkeld, een tracing algoritme dat data combineert over het hele watersysteem om snel vervuiling op te sporen en de impact van milieu-incidenten in te schatten.
Het slib van de Grote Laak in Laakdal is sterk verontreinigd met voornamelijk zware metalen en chloriden. In afwachting van de integrale sanering, waarbij ook de oevers en de vallei worden aangepakt, zullen we slib ruimen ter hoogte van Laakdal en Tessenderlo. In totaal zullen we 5400 m³ slib verwijderen. De werken zijn gestart in mei en zullen zo’n 6 maanden duren.
Sinds 26 maart zoeken de inwoners van Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands online en offline naar manieren om het overstromingsrisico in hun streek verder te verminderen. In het verleden zorgde de Vliet-Molenbeek al voor heel wat wateroverlast en ook vandaag blijft de kans op waterschade bestaan. Daarom lanceerde de VMM samen met 13 lokale, provinciale en Vlaamse overheden een participatieproject om nieuwe voorstellen te verzamelen en onmiddellijk ook een draagvlak te bouwen om ze te realiseren.
Een goed, kosten-efficiënt rioleringsbeleid start met een nauwkeurige inventaris van de bestaande riolering. Voor kleinere gemeenten is dat een hele opgave. Daarom hebben de VMM en Informatie Vlaanderen samen het skeletbestek water- en rioolbeheer uitgebreid. Met het nieuwe bestek kunnen gemeenten hun rioleringsstelsel laten opmeten door landmeters.
De freatische grondwaterstanden zijn de voorbije maand gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe meetresultaten van de VMM. De toestand voor de tijd van het jaar is hierdoor niet verbeterd in vergelijking met begin april. In Vlaams-Brabant en in het zuiden van Limburg staat het grondwater op de meeste plaatsen zeer laag voor de tijd van het jaar. In de rest van Vlaanderen is de situatie iets beter.
Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw Koen Van den Heuvel trekt €5.750.000 uit voor het landinrichtingsproject Water-Land-Schap. Het project omvat 14 deelprojecten waarin, samen met landbouwers en eigenaars, voor in totaal 10 miljoen euro aan klimaatadaptieve maatregelen worden genomen.
Uit de nieuwe meetresultaten van de VMM blijkt dat de grondwateraanvulling die we in de winter verwachten niet tot peilen leidt die normaal zijn voor de tijd van het jaar. De grondwaterstanden zijn op een derde van de locaties in Vlaanderen zeer laag voor de tijd van het jaar, dit is vooral in Vlaams-Brabant en Limburg het geval. In de rest van Vlaanderen zijn de grondwaterstanden eerder laag en normaal voor de tijd van het jaar.
Hoe kan het klimaat veranderen in jouw gemeente en welke effecten kan je verwachten op vlak van hittestress, droogte, overstromingen of zeespiegelstijging? Hoeveel personen, gebouwen en kwetsbare instellingen worden hierdoor getroffen? De VMM heeft al het beschikbare kaart- en cijfermateriaal voor Vlaanderen op één website gebundeld: Klimaatportaal Vlaanderen.
Je woning verwarmen met hout is veel schadelijker voor het milieu dan alle andere verwarmingstypes. Open haarden spannen daarbij de kroon, maar ook recente houttoestellen zijn een stuk schadelijker dan bv. moderne gasinstallaties. Hout als verwarmingsbrandstof is verantwoordelijk voor 60 % van alle directe milieuschadekosten, hoewel maar 20 % van de Vlaamse gezinnen hout gebruikt. Warmtepompen en -netten hebben de laagste schadekosten. De VMM liet deze studie uitvoeren als bijdrage aan de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming.