Op dit ogenblik (donderdag 25/02) worden overal in Vlaanderen hoge fijnstofconcentraties (PM10) in de lucht gemeten. We verwachten dat de concentraties nog minstens 24 uur hoger zullen zijn dan de informatiedrempel van 50µg/m³.
Maandag werd door een goede en snelle interventie van de lokale overheid, VMM, VLM en de Provincie Oost-Vlaanderen voorkomen dat 100 000 tot 200 000 liter vloeibare mest via het landbouwperceel in de Marie Borrebeek stroomde.
De hoogwaterperiodes van de voorbije weken zorgden ook aan de Mark in Herne, Galmaarden en Viane voor heel wat ondergelopen weides en akkers. Vroeger werden ook een aantal woningen in de dorpskernen getroffen door wateroverlast. Daarom startte de VMM na de grote overstromingen in 2010 met de uitwerking van een totaalplan. Ondertussen is de eerste fase van de werken afgerond in het stroomgebied van de Mark.
De bedding verbreden, bruggen waar het water niet onderdoor kan wegnemen en een nieuwe koker onder de N8 plaatsen. Met deze maatregelen voor de Maarkebeek gaat de VMM dit voorjaar van start. Ze vormen onderdeel van een grotere puzzel om het overstromingsrisico in Oudenaarde en Maarkedal in de toekomst te verminderen.
De Bosbeek en de Witbeek veroorzaken regelmatig ernstige wateroverlast in het centrum van Neeroeteren. Omdat alleen lokale maatregelen niet volstaan, is de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) aan de Broekziepenstraat noodzakelijk om de overstromingsrisico’s van deze twee beken te verminderen. Ook meer opwaarts zetten we in op optimale benutting van de waterbergingscapaciteit van het valleigebied.
Binnenkort start de VMM met de slibruiming van de Handzamevaart. Dat vermindert de kans op wateroverlast en verbetert de ecologische toestand. Op de rechteroever langs de Handzamevaart staat volgende week ook gefaseerd hakhoutbeheer gepland. Zo voorkomen we dat bomen die te zwaar worden, afkraken of ontwortelen.
Bier brouwen vergt heel wat water. Daarom zoekt de Green Deal Brouwers naar oplossingen voor een duurzamer watergebruik. De resultaten na twee jaar zijn veelbelovend: de deelnemende brouwerijen verbruikten 289 080 m³ water minder in 2019 en pompten 165 661 m³ minder grondwater op.
Vorige week viel er overal in Vlaanderen heel veel neerslag. Toch betekent dat niet dat de grondwaterstanden meteen weer op peil zijn. Anderzijds, als je in het nieuws hoort dat de grondwaterstanden laag zijn, betekent dat niet dat het grondwater plots op zal zijn. Hoe kan dat nu? Ons grondwatersysteem werkt op een heel eigen manier. In dit filmpje leggen we het uit.
Eind 2020 kende de Vlaamse Regering aan 9 nieuwe ‘proeftuinen droogte’ een subsidie toe. In een proeftuin droogte gaan verschillende (landbouw)bedrijven met de steun van de Vlaamse overheid samen op zoek naar een oplossing om beter beschermd te zijn bij waterschaarste. De subsidie verlaagt de drempel om innovatieve oplossingen uit te werken. Die oplossingen kunnen dan ook in andere bedrijven gebruikt worden.
22 maart is Wereldwaterdag en dat laten we dit jaar niet zomaar voorbij drijven! Met de Vlaamse Waterdagen zetten we onze waterlopen in het zonnetje. Noteer alvast de week van 20 tot 28 maart in je agenda als je onze waterlopen eens van een andere kant wil bekijken: via een wandeling of fietstocht met je bubbel, of online vanuit je zetel. Wil je zelf iets organiseren? Graag! Laat het ons weten.