Door de hevige regenval in het begin van het jaar hebben we wat vertraging opgelopen, maar nu zijn de ecologische herinrichtingswerken aan het Schulensmeer in Lummen op kruissnelheid. Er wordt op verschillende locaties tegelijk gewerkt. De zandvang werd volledig geruimd, de voormalige zanddepots zijn grotendeels afgegraven en door het aanleggen van een ondiepe paaigracht krijgt ook de beschermde grote modderkruiper heel wat extra leefgebied.
De VMM start dit najaar met de ruiming van 12.000 kubieke meter slib in de vestinggrachten van de Ieperse Menenpoort. De werken waren al eind 2018 gepland, maar doordat er meer potentiële explosieven aanwezig blijken over een grotere oppervlakte, werden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen en de geplande ruimingsmethode grondig aangepast. De werken pakken verstoppingen, vissterfte, algengroei en zwerfvuil aan.
Moet je aansluiten op riolering of zelf je afvalwater zuiveren? Die info vind je voortaan op jouw digitale woningpas. Ook nieuwe waterkeuringsattesten en rioolkeuringsattesten (vanaf 1 januari 2021) krijgen een plaatsje op de woningpas. Zo krijg je als eigenaar beter zicht op de waterhuishouding van jouw woning.
22 maart is het Wereldwaterdag en dat laten we niet zomaar voorbijdrijven! We bundelen de diverse initiatieven rond waterbeheer, -kwaliteit en beleving in de Vlaamse waterdagen van 20 tot 28 maart 2021. Wandelen of een fietstocht met je bubbel, of gewoon online vanuit je zetel. Er is voor elk wat wils op www.waterdagen.be.
Op 54% van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag (28%) tot laag (26%) voor de tijd van het jaar. Ook voor oppervlaktewater zijn op 55% van de locaties de debieten zeer laag (21%) tot laag (34%) voor de tijd van het jaar. Voor een niet onbelangrijk deel van de grondwaterpeilen en debieten in de onbevaarbare waterlopen blijven de peilen en debieten een stuk lager dan wat we op het einde van een gemiddelde winter verwachten.
Hoe groot is die impact en waar doet die zich precies voor? Kunnen we die impact ook verminderen? In dit filmpje kom je er alles over te weten.
In de loop van 2021 zal de VMM 22 slibruimingen uitvoeren en daarmee in totaal 177.465 m³ hinderlijk sediment uit de Vlaamse waterlopen verwijderen. Die hoeveelheid slib is groter dan wat er jaarlijks bijkomt aan sediment in onze waterlopen (geschat op 150.000 m³). Hiermee leveren we een extra inspanning ten opzichte van voorbije jaren.
Zien we de otter binnenkort terug in Vlaanderen? Ontdek het op de ottertentoonstelling waarvan de VMM trotse partner is!
Er worden vandaag (03/03/21) hoge fijnstofconcentraties (PM2.5 en PM10) gemeten in de lucht. De informatiedrempels van 35 µg/m³ PM2.5 en 50 µg/m³ PM10 (als glijdend 24-uurgemiddelde) werden deze nacht en deze morgen overschreden in het Vlaamse gewest.
De VMM zoekt samen met haar partners van het Europese TransfAIR-project 50 Vlaamse Aerohelden tussen 6 en 12 jaar. Ga jij mee op missie om de luchtkwaliteit te onderzoeken?