Begin april begonnen onze Aerohelden aan hun opdrachten: 150 gezinnen die binnen het Europese project TransfAir 4 maand lang meten en experimenteren rond luchtkwaliteit. We volgen de avonturen met hun nieuwe vrienden Aero en Senso.
De VMM meet in de helft van haar meetplaatsen lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. De debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn op de meeste plaatsen gedaald of stabiel gebleven. In 39% van onze meetplaatsen meten we lage of zeer lage debieten voor de tijd van het jaar.
Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden voor het gebied rond de Kleine Nete en naast de Olympiadelaan? Noteer alvast donderdagavond 10 juni en zondag 13 juni in je agenda. Dan stellen we de eerste onderzoeksresultaten en de mogelijke ideeën graag voor.
In periodes van waterschaarste is het cruciaal dat de gepaste maatregelen genomen worden. Door een team, onder leiding van prof. Patrick Willems en de VMM, is een afwegingskader gemaakt. Dat is geen zogenaamd afschakelplan, maar wel een instrument dat beslissingnemers op het terrein toelaat verschillende maatregelen tegenover elkaar af te wegen vooraleer ze knopen doorhakken. Zo kunnen ze de meest doordachte maatregelen nemen om de kans op waterschaarste en de gevolgen ervan te beperken. Er ging een intensief traject van onderzoek, studiewerk en overleg aan vooraf.
Grote veranderingen in Gullegem, deelgemeente van Wevelgem. Na o.a. de Demer in Diest en de Jeker in Tongeren, legt de VMM in Gullegem de Heulebeek open. Deze ingreep maakt deel uit van een meerjarenproject voor een nieuw ontmoetingscentrum en centrumplein.
De VMM lanceert voor de derde keer een oproep voor innovatieve samenwerkingsverbanden die inzetten op waterbesparing en/of circulair watergebruik. Voor de Proeftuinen Droogte 3.0 maakte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 4 miljoen euro vrij. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% steun krijgen. De oproep loopt tot 26 juli 2021.
Op 62% van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag (30%) tot laag (32%) voor de tijd van het jaar. Ook in meer dan de helft van de meetlocaties van het oppervlaktewaterdebiet worden lage tot zeer lage waarden voor de tijd van het jaar geregistreerd. Dat wijst op een duidelijk drogere toestand dan wat we op het einde van een gemiddelde winter verwachten.
Overstromingen nog beter in kaart brengen, daar zetten we bij de VMM alle zeilen voor bij. Daarom schakelen we nu ook satellietdata in: een snelle en efficiënte manier om een gebiedsdekkend beeld te krijgen van Vlaanderen, ongehinderd door regen, wolken of wind.
Sensoren worden almaar slimmer, kleiner, goedkoper en niet onbelangrijk: ze blijven zeer accuraat. De VMM volgt die evolutie al jaren op de voet, want de toepassingen voor slim meten zijn veelbelovend. Met onze eigen slimme peilmeetmodule kunnen we nu de waterstanden in de onbevaarbare waterlopen automatisch registreren én meteen publiceren op waterinfo.be.
Enkele weken geleden is, met de eerste warme dagen, een grote migratie op gang gekomen onder de waterspiegel. Miljoenen wolhandkrabben zijn in de Noordzee of de Scheldemonding uit hun eitje gekropen, en vangen nu hun tocht aan naar de beken en rivieren waar ze de volgende jaren zullen uitgroeien tot handgrote krabben. De VMM vangt deze kaalvreters bij de duizenden: in 2020 425.000 in de krabbenval van Grobbendonk.