Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Prima zwemwaterkwaliteit!

Uit de evaluatie van de zwemwaterresultaten van 2020 blijkt dat onze officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland opnieuw zeer goed scoren. De metingen van de VMM zijn ondertussen al opnieuw opgestart, zodat je met een gerust hart kan gaan zwemmen.

Lees verder...

Kleine groep fraudeurs veroorzaakt grote schade aan luchtkwaliteit

Onze luchtkwaliteit kan enorm verbeteren als de emissiefraude in Vlaanderen verder wordt teruggedrongen. Dat blijkt uit een diepgaand onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij in opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Vrachtwagens waarvan de katalysator niet werkt door fraude met AdBlue (stof om katalysator te laten werken) stoten tot 15 keer meer uit dan voertuigen die in orde zijn. Het terugdringen van AdBlue fraude, fabrikantenfraude en roetfilterfraude kan de uitstoot van schadelijke stoffen met respectievelijk 40, 70 en zelfs 80% verminderen. Het onderzoek gebruikte een uniek en innovatief meetprogramma van ‘remote sensing’ waarbij langs verschillende plaatsen op de openbare weg in Vlaanderen de uitstoot van 200.000 voertuigen gemeten werd.

Lees verder...

Green Deal Eiwitshift op ons bord

Op 26 april 2021 werd de VMM partner van de Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord’. Deze Green Deal brengt de komende vier jaar actoren uit het hele voedingssysteem samen om te werken aan een gezonde en milieuverantwoorde eiwittransitie.

Lees verder...

Alle hens aan dek voor de paling

Het aantal paling is in veel Europese rivieren 100 keer kleiner dan in de jaren 80. Overbevissing, verontreiniging en belemmeringen van vismigratie in de rivieren zijn de grootste oorzaken. Daarom werd de Europese aal een beschermde soort en werden beheerplannen opgemaakt zodat ten minste 40% volwassen paling weer zou kunnen ontsnappen naar zee. De VMM doet heel wat inspanningen om de migratiebelemmeringen voor deze prioritaire soort weg te werken.

Lees verder...

Klimaatrobuust water- en peilbeheer in de Oudlandpolder

In een van de oudste polders van West-Europa, de Oudlandpolder, staat het waterbeheer onder druk. Dat komt o.a. door de klimaatverandering en het verschillende – vaak tegenstrijdig – gebruik van het gebied. Een kordaat, gebiedsgericht water- en peilbeheer, waarbij het poldergebied wordt ingedeeld in compartimenten met elk een eigen peilregime, is daarop het antwoord.

Lees verder...

Lekker warm of toch te heet op jouw ‘hitte-eiland’?

De zomer van 2020 haalde de top 3 van de hitterecords. Door de klimaatverandering kunnen we dit warme weer vaker verwachten. Zalig! Of toch niet? We houden van de zon, maar wat doet aanhoudende hitte met onze gezondheid … en niet te vergeten, met de omgeving waarin we leven? En wat zijn de gevolgen van de hittegolven wanneer die meer voorkomen en langer duren? Om de hittegolven continu te monitoren, doet de VMM metingen: we volgen temperatuur, luchtdruk en vochtigheid op.

Lees verder...

Ruimen Dijle centrum Leuven

De VMM gaat op maandag 17 mei vuil uit de Dijle in het centrum van Leuven halen. Als waterloopbeheerder doen we dit minstens één keer per jaar. Elk jaar vinden we er tientallen fietsen in de waterloop. De fietsen zijn vaak nog op slot, maar belanden toch over de brugleuningen in het water. Niet enkel fietsen worden er uit gehaald, ook winkelkarren, parkeerborden en nadarhekken zijn terug te vinden in de Dijle.

Lees verder...

Vernieuwde wetgeving beheer onbevaarbare waterlopen

Het waterbeheer is volop in beweging. De uitdagingen zijn groot. Naast de aanpak van overstromingsschade staat het voorkomen van waterschaarste, ecologisch herstel van waterlopen en een versterkte beleving meer en meer centraal. Om dat mogelijk te maken is nieuwe wetgeving nodig. De voorbije jaren werd de wet op de onbevaarbare waterlopen vernieuwd. Op 7 mei 2021 keurde de Vlaamse regering een eerste uitvoeringsbesluit bij deze wet goed.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.