Voertuigen zijn een belangrijke bron van luchtverontreiniging. Een klein deel van de vloot is verantwoordelijk voor een relatief groot aandeel in de totale verkeersuitstoot. Om die uitstoot te verminderen, werkt de VMM samen met MOW (het Departement Mobiliteit en Openbare Werken) en met GOCA Vlaanderen, de sectorfederatie van de Vlaamse ondernemingen voor autokeuring. VMM-expert Roel Vaneerdeweg licht toe hoe we samen de verkeersuitstoot aanpakken.
Affligem, Liedekerke en Denderleeuw zijn zeer gevoelig voor overstromingen. Dat is ook het geval bij de monding van de Bellebeek in de Dender. Om het water het hoofd te bieden, wordt op verschillende fronten tegelijk gewerkt.
Ben je betrokken bij de opmaak van de lokale beleidsplannen? Zorg je voor de uitvoering ervan? Wij bundelen voor jou de belangrijkste milieu-uitdagingen van de komende jaren en reiken mogelijke oplossingen aan in een handige publicatie. Download ze hier.
Vorige maand werd het centrum van Moelingen (Voeren) geconfronteerd met zware overstromingen. De Berwijn, die de gemeente doorkruist, trad buiten haar oevers en zette het ganse centrum blank. Op vraag van de VMM voert River Cleanup een grootschalige opruimactie uit langs de rivier. De eerste dag werd er ongeveer 1,5 ton zwerfvuil opgehaald.
De zeer natte meimaand en lente beïnvloedt het grondwaterpeil: op 99% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Een gelijkaardige nat begin van juni kwam sinds de eeuwwisseling nog niet voor. De 14-daags gemiddelde debieten stijgen in het oosten en dalen veelal in het westen van Vlaanderen.
Water stopt niet aan grenzen. We moeten altijd samenwerken aan een beter waterbeheer om mooie resultaten te boeken. Het Europese Life Belini project, waarin de VMM een van de leidende partners is, is daar een goed voorbeeld van. Ruim over halfweg de projectperiode tonen we de meest in het oog springende resultaten.
Vlaamse en Nederlandse organisaties slaan de handen ineen voor het grensoverschrijdende project Weerbaar Dommelland. De Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterschap de Dommel, de gemeente Eindhoven, de stichting Museum Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, de stad Peer, de gemeente Pelt en de gemeente Valkenswaard werken samen over de grenzen heen aan een klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.
Langs de Woluwelaan (R22) in Zaventem, ter hoogte van de Frans Smoldersstraat in deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe, opende het gloednieuwe park Woluwedal. De VMM bracht er de Woluwerivier terug naar de oppervlakte en gaf haar een kronkelend profiel. Samen met de gemeente Zaventem en een consortium van lokale partners, transformeerde dit gebied naar een robuuste vallei van 5,5 hectare met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie.
Sinds 2021 werkt de VMM mee aan het Europese Horizon 2020-project COMPAIR. Dit project ontwikkelt technologie op maat van burgers en lokale beleidsmakers en experimenteert samen met hen om zo de impact van maatregelen en gedragsverandering te vergroten. De VMM speelt een cruciale rol bij de technologische ontwikkeling en het ontwikkelen van een effectiever luchtbeleid op basis van de verkregen data. Daarnaast stimuleert de VMM de betrokkenheid van burgers en gaat ze gedragsveranderingen na.
Zo goed als alle officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland krijgen de beoordeling ‘goed’ en ‘uitstekend’. Dat blijkt uit de zwemwaterresultaten van 2023. Ondertussen zijn de metingen al opnieuw gestart op 101 locaties in Vlaanderen