Wat is de mogelijke impact van klimaatverandering in Vlaanderen? Eenvoudig uitgedrukt: meer hittegolven, meer en hevigere onweders, drogere zomers, nattere winters en een stijgend zeeniveau. Dat wisten we toch al? Dankzij het vernieuwde Klimaatportaal duik je nog dieper in de details en moet je vaststellen dat de impact nog sterker ingeschat moet worden dan we tot nu toe hebben aangenomen. De belangrijkste conclusies op een rijtje.
Het Klimaatportaal Vlaanderen heeft een grondige update gekregen. Verwacht je niet alleen aan een actualisatie van de bestaande informatie, maar ook aan een uitbreiding van het portaal met veel nieuwe informatie en nieuwe functionaliteiten. Wat is er nieuw aan het Klimaatportaal en hoe kan je er concreet mee aan de slag?
Bemalingen van lijntrajecten vereisen een specifieke aanpak. Daarom zijn de ‘Richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu’ uitgebreid met een bijlage voor lijntrajecten. Je kan voor de berekening gebruik maken van een rekeninstrument voor eenvoudige bemalingen van lijntrajecten, met bijhorende handleiding. De uitwerking gebeurde door VLARIO in samenwerking met de VMM.
Gemeentelijke riolen in Vlaanderen hebben een gemiddelde leeftijd van 40 à 50 jaar en zijn hierdoor onderhevig aan beschadiging en breuk. Met een preventieve inspectie kan de rioolbeheerder op voorhand ingrijpen waardoor veel hinder en kosten vermeden kunnen worden. De VMM werkte mee aan de ‘standaarden en minimumvoorwaarden m.b.t. inspectie’ die een uitbreiding vormen van de ‘Code goede praktijk van rioleringssystemen’. De ingezamelde informatie zal verzameld worden in de AWIS rioolinventaris.
In oktober stegen de freatische grondwaterstanden in 78% van de meetplaatsen van de VMM. Momenteel zijn er in 92% van de meetpunten voor de tijd van het jaar normale, hoge of zeer hoge grondwaterstanden.
De helft van de saneringswerken aan de Grote Laak (aan Schoester Vliet en Meilrijk) is achter de rug. De VMM startte de werken in mei met de aanleg van een slibvang. Daarna begon de sanering van de vervuilde beekbodem. In de herfstvakantie pakken we de vervuilde oevers ter hoogte van Genendijkerveld aan.
De VMM blijft werken aan een betere visualisatie en ontsluiting van tal van online kaarten en cijfers. Die willen we gebruiksvriendelijker aanbieden en beter integreren in onze website, zodat jij er sneller mee aan de slag kunt. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we jou nodig!
De VMM is in samenwerking met VITO een uitgebreid onderzoek gestart voor de luchtmonitoring van PFAS. Hiervoor werden in de directe omgeving van de Lantis-werf en de opslag van de met PFOS vervuilde grond en in een ruimere omgeving binnen een perimeter van 3 km rond de 3M-site verschillende bemonsteringstoestellen geplaatst. Deze metingen en het daaraan gekoppelde stofactieplan zijn een concreet antwoord op de aanbevelingen van de Commissie Grondverzet en kan een belangrijke bijdrage betekenen voor de versterking van het PFAS Actieplan van de Vlaamse overheid.
De Demer is voor migrerende vissen een belangrijke route door Vlaanderen. Maar vier knelpunten belemmeren nu nog de vrije migratie op het onbevaarbare deel van de Demer in Limburg. De VMM bouwt daarom een vistrap om een eerste knelpunt in Hasselt op te lossen. De andere drie worden in de komende jaren aangepakt.
Gezinnen die in Vlaanderen grondwater of kraanwater van Brabant Water gebruiken, krijgen jaarlijks een heffing toegestuurd door de VMM. Zo betalen ze mee voor de zuivering van het afvalwater. Gezinnen die aan de sociale voorwaarden voldoen, hebben recht op een sociaal tarief. Wie zelf zijn afvalwater zuivert in een IBA, komt in aanmerking voor een vrijstelling.