Op 61% van de meetplaatsen in Vlaanderen staat het grondwater normaal, hoog of zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers die de VMM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekendmaakten. “In de afgelopen, enorm natte maanden zijn de grondwatertafels ‘verwend’ geweest. Na de droge maand januari zijn de hoge grondwaterstanden nu opnieuw genormaliseerd. Dit bewijst dat het tij snel kan keren en elke druppel nog steeds telt”, reageert minister Demir. Ze blijft dan ook voluit inzetten op de uitvoering van haar Blue Deal op het terrein.
De nieuwe brug over de Maarkebeek is met succes geplaatst. Om het gewicht te drukken, werden twee aparte delen eerst op de juiste plaats gemanoeuvreerd en vervolgens tot een solide geheel gebetonneerd. Eerder was ook al de koker onder de N8 verhoogd en verbreed. Eind februari zouden alle werken klaar moeten zijn.
Verziltingsresultaten voor de waterlopen in West-Vlaanderen kan je voortaan 24/24 live volgen op Waterinfo.be. De resultaten zijn afkomstig van 80 sensoren van de Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterbouwkundig Laboratorium en het onderzoeksproject Internet of Water. De zoutwaarden worden elk uur automatisch geactualiseerd op de website en ook aangeboden als open data.
Met nieuwe meettoestellen meet de VMM nu ook de directe aanvoer van ammoniak uit de lucht. We houden al langer in het oog hoeveel stikstof er uit de lucht valt via regen. De nieuwe metingen zorgen ervoor dat we de modellen voor stikstofdepositie nog beter kunnen controleren. Zo brengen we de druk op de natuur nog beter in kaart. De nieuwe toestellen staan op de Kalmthoutse Heide en de Mechelse Heide.
In 2022 zal de VMM opnieuw een oproep lanceren voor projecten binnen het subsidieprogramma Proeftuinen droogte. Deze keer kiezen we voluit voor waterbesparende samenwerkingsverbanden die effectief oplossingen aanreiken op het terrein.
Grote projecten van de VMM krijgen logischerwijs veel aandacht, maar ook de kleinere projecten hebben vaak een grote impact op ons leefmilieu. Zo is er recent de opwaardering van de Begijnebeek (Assent), de renovatie van het pompstation Keetberg (Beveren) en de hermeandering van de Woluwe (Zaventem). We nemen je even mee langs enkele mooie verwezenlijkingen.
Plastiekvervuiling in de Maas aanpakken, dat doet de VMM samen met binnen- en buitenlandse partners via het Interreg Euregio Maas-Rijn project LIVES. Op 20 januari vond het slotevent plaats van 4 jaar intensief samenwerken: vuilvangers plaatsen, opruimacties organiseren, slim monitoren en sensibiliseren. Op het slotevent engageerden alle partners zich bovendien om de Maas plastiekvrij te maken tegen 2030.
De Vlaamse Waterdagen komen eraan! Van 19 tot 27 maart kan je overal in Vlaanderen deelnemen aan allerlei activiteiten rond water en watergebonden natuur. Een uniek moment in het jaar om de pracht en het belang van water te beleven, voor jong en oud. Heb jij nog een spetterende activiteit? Zet het met één klik op de agenda en de VMM het mee in de kijker.
De VMM lanceert twee nieuwe projectoproepen om het circulair gebruik van water te verhogen in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Een voor collectieve regenwaterprojecten van lokale besturen. De andere voor bedrijven die op een veilige manier gebruik maken van effluent van een RWZI. Projectvoorstellen kunnen tot 7 maart 2022 ingediend worden.
Op vraag van de VMM onderzochten de waterbedrijven van juni t.e.m. september 2021 het drinkwater op PFAS. Hieruit blijkt dat het Vlaamse drinkwater voldoet aan de Europese norm voor de 20 meest relevante individuele PFAS (PFAS-20). Bij geen enkele analyse wordt de Europese drinkwaternorm van 100 nanogram per liter voor PFAS-20 overschreden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir rekent op continue investeringen van onze waterbedrijven om de normen te blijven halen.