De VMM meet sinds kort pesticiden in oppervlaktewater met behulp van een speciaal hiervoor ontworpen monsternametoestel. Het toestel maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden water te scannen en dus vergroot de kans om verschillende stoffen op te sporen. Het kan ook lagere concentraties detecteren, waardoor we ook de bronnen van deze stoffen beter in kaart kunnen brengen.
In Vlaanderen worden muskusratten al gevangen sinds hun eerste introductie in Europa zo’n 100 jaar geleden. Eerst als pelsdier, nu als invasieve uitheemse soort. Doorheen de jaren groeide de populatie ratten steeds aan tot we in de lage landen besloten om het dier gericht te bestrijden, want ze zorgen voor dijkdoorbraken en oeverschade. In grote delen van Vlaanderen verdween de muskusrat maar de jongste jaren zien we weer opflakkeringen.
De wateruitdagingen in Vlaanderen hebben meer dan ooit een gezamenlijke, integrale en ambitieuze aanpak nodig. Daarom heeft de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) haar werking over een andere boeg gegooid. We kiezen voor een partnerschap dat gedeelde verantwoordelijkheid en co-creatie nastreeft en waarbij we alle betrokkenen binnen het waterlandschap samenbrengen via projectwerking en platformwerking.
De VMM zal 6 maanden lang de luchtkwaliteit meten in Rumst. De dorpskern van Rumst is omringd door industrie. De gemeente ontvangt hierover ook regelmatig klachten over geur, stof en irritatie van de luchtwegen. Genoeg aanleiding dus om metingen uit te voeren. Op 21 februari zijn we van start gegaan.
Met de Green Deal Sportdomeinen zetten de VMM, Sport Vlaanderen, Netwerk Lokaal Sportbeleid en de Vlaamse Sportfederatie in op vier thema’s: sportinfrastructuur, bodem en water, biodiversiteit en economische groei/materialen/grondstoffen. Tijdens een inspiratiesessie op 11 maart worden de initiatiefnemers en de betrokken actoren voor het eerst samengebracht om kennis te maken en concrete voorstellen uit te wisselen. Het startschot voor een verregaand engagement van 3 jaar.
De Vlaamse Regering trekt jaarlijks heel wat geld uit voor de (her)aanleg van rioleringen. Het is een van de cruciale actiepunten op weg naar proper en gezond oppervlaktewater in Vlaanderen. Vlaams minister van omgeving Demir keurde hiervoor twee belangrijke programma’s van de VMM goed.
De grondwaterstand is in het overgrote deel van de meetplaatsen normaal, hoog of zeer hoog. In 77% van de meetplaatsen steeg het grondwater de afgelopen maand. In vergelijking met vorig jaar is de situatie een stuk beter. Begin maart 2021 hadden we in 60% van de meetplaatsen lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Nu is dat slechts in 23% van de meetplaatsen het geval.
De Jeker in Tongeren kampt zoals veel van onze Vlaamse waterlopen met drijvend zwerfvuil. In 2020 plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij er twee vuilvangen. Wat begon als een innovatief idee, is ondertussen een beproefd concept: in 2021 werd meer dan 18.000 kg afval uit de Jeker gevist. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ontvangt vandaag haar Nederlandse collega-minister Sigrid Kaag in Tongeren om de goede werking ervan te tonen op het terrein.
De Berwijn zorgde de voorbije jaren voor heel wat wateroverlast in de dorpskern van Moelingen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voert daarom werken uit aan de Berwijn. Door de waterdoorvoer in de dorpskern te verbeteren, wil de VMM tijdens hoogwaterperiodes lagere waterpeilen realiseren en de kans op overstromingen doen dalen.
Hoe beter leren dan al spelend? Met dat in het achterhoofd lanceren de partners in het Europese project TransfAIR een gelijknamig mobiel spel. Hiermee willen ze meer bewustzijn bijbrengen rond luchtkwaliteit.