Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Grondwaterstanden: vernattingsinvestering Schulensbroek vult grondwaterpeil aan

De Vlaamse Milieumaatschappij maakte zopas de nieuwe metingen van de grondwaterstanden bekend. Daaruit blijkt dat in 54% van de meetplaatsen er een lage (36%) of zeer lage (18%) grondwaterstand wordt gemeten. 36% kent een normale grondwaterstand en 10% een hoge of zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar. De meimaand was gemiddeld droger dan normaal, daardoor daalde in 86% van de meetplaatsen het grondwater. Ter vergelijking: op hetzelfde moment vorig jaar stond het grondwaterpeil op 51% van de meetplaatsen laag (23%) tot zeer laag (28%) voor de tijd van het jaar. In het warme voorjaar van 2020 stond het grondwaterpeil zelfs op 64% van de meetplaatsen laag (35%) of zeer laag (29%).

Lees verder...

Zwemwater in Vlaanderen scoort uitstekend

Bijna 90% van de officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland krijgen de beoordeling 'uitstekend'. Dat blijkt uit de evaluatie van de zwemwaterresultaten van 2021. Ondertussen zijn de metingen van de VMM al opnieuw gestart, zodat je ook in het komende badseizoen met een gerust hart kunt gaan zwemmen.

Lees verder...

Vlaamse Droogtecommissie houdt code geel aan

Door de regen en de lage temperaturen van de voorbije twee weken is het voorlopig niet nodig om over te schakelen naar code oranje. De grondwaterstanden zijn verbeterd, de debieten in de waterlopen zijn wat hoger en het waterverbruik is verminderd. De Droogtecommissie behoudt code geel, met preventieve maatregelen zoals een captatieverbod om kwetsbare waterlopen te beschermen. Van een crisissituatie is op dit ogenblik dus geen sprake.

Lees verder...

Beter gewapend tegen waterschaarste en droogte

Na het uitzonderlijk natte jaar 2021 is de droogte terug van weggeweest. Intussen zijn we beter voorbereid op een mogelijke droge zomer. Via de Blue Deal werken we volop aan de broodnodige structurele aanpak van waterschaarste en droogte. Dreigt het toch droog te worden, dan wordt een gecoördineerde aanpak uitgerold om gepaste en weloverwogen maatregelen te nemen. Het afwegingskader waterschaarste ondersteunt ons hierbij.

Lees verder...

Circulair water voor aanpak droogte en waterschaarste

Van Vlaanderen een circulaire koploper maken in Europa, dat is de uitgesproken ambitie van de Vlaamse Regering. De VMM en het Vlaams Werkgeversplatform zetten samen hun tanden in de opdracht om dat te realiseren op vlak van waterkringlopen. We onderzoeken hoe we circulair water nog meer kunnen inzetten als middel voor een duurzaam watergebruik en voor een robuust watersysteem in Vlaanderen.

Lees verder...

Innovatieve vuilvangers in gebruik genomen

De VMM blijft zich inzetten voor bestrijding van afval in onze rivieren en installeerde daarom de eerste twee vuilfuiken in Vlaanderen. Deze moeten het grof vuil sneller ‘vangen’ in het Maasstroomgebied. Na 6 maanden evalueren we het proefproject.

Lees verder...

Op zoek naar gedetailleerde milieudata?

In de zoektocht naar milieudata is het niet altijd eenvoudig om door het bos de bomen te blijven zien. Je zocht misschien al eens naar het verschil in fijn stof uitstoot tussen de industrie en de gezinnen, maar zonder succes? Daalt of stijgt de gebruikte hoeveelheid kraanwater? Probeer onze milieudata-tool. We leggen je kort uit hoe je snel aan de slag kan.

Lees verder...

Drinkwaterproductie ondervindt voorlopig geen hinder droogte

De Vlaamse waterbedrijven melden dat ze voldoende watervoorraden hebben om de drinkwaterproductie te garanderen. Het kraanwaterverbruik stijgt, maar toont nog geen abnormaal hoog verbruik. De huidige droogte heeft daardoor voorlopig geen impact op de productie van kraanwater. Dat blijkt uit de geactualiseerde indicator bevoorrading kraanwater.

Lees verder...

Riviercontract stroomgebied Bellebeek

Door het riviercontract Bellebeek te ondertekenen, engageren 12 partners zich tot de uitwerking en uitvoering van 41 acties verspreid over Affligem, Asse, Gooik, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat. Het riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dit riviercontract illustreert mooi waar ik met de Blue Deal wil op inzetten: de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken, met een verhoogde inzet van middelen en instrumenten. En vooral met de betrokkenheid van iedereen: zowel lokale als Vlaamse overheid. Ik kijk uit naar de eerste resultaten.”

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.