Met de PROJECT-tool van de VMM kan je ontwerpvarianten van ruimtelijke projecten scoren naar klimaatbestendigheid. Nu kan je gemakkelijk bestaande plannen (bijvoorbeeld in CAD-formaat) na omzetting in kaartlagen (shapefiles) inladen om te zien of ze de effecten van klimaatverandering (hittestress, droogte, wateroverlast) in de komende decennia opvangen. De ontwerpen moeten dus niet langer manueel worden ingetekend.
Op 22 maart 2025, Wereldwaterdag, geeft de VMM samen met partners en organisaties in heel Vlaanderen opnieuw het startschot van de Week van het Water. Tot en met 30 maart staat water in Vlaanderen centraal tijdens een week vol inspirerende activiteiten
Om een doorgedreven en wetenschappelijk onderbouwd beleid te voeren, is het voor overheden cruciaal om alle beschikbare data op elkaar af te stemmen. Aan deze behoefte komt het project CityTRAQ tegemoet, dat uitgevoerd wordt in opdracht van de Europese Commissie onder leiding van de VMM. Het doel van dit project is om de luchtkwaliteit in kaart te brengen. De stad Brugge, die een eigen luchtkwaliteitsactieplan op poten zette, stapte mee in het project en speelt een belangrijke rol als dataleverancier.
Begin deze eeuw was de otter uitgestorven in Vlaanderen. Recent zien we hem weer sporadisch verschijnen. De otter speelt een belangrijke rol voor onze biodiversiteit en fungeert als ambassadeur van proper water en natte natuur. De VMM zet daarom een samenwerking op met de gemeente Breda en Waterschap Brabantse Delta voor het Europese Interreg-project ‘Otter over de grens’. Samen willen we het leefgebied en de leefomstandigheden van de otter in Vlaanderen en Nederland respectievelijk vergroten en verbeteren, zodat bestaande otterpopulaties over de grens heen met elkaar verbonden kunnen worden.
De pluviale overstromingskaarten tonen waar er zich lokaal wateroverlast of overstromingen kunnen voordoen door hevige neerslag. Tijdens zware neerslagevents bewezen ze al hun meerwaarde. Ze maken deel uit van de overstromingsgevaar- en risicokaarten en vormen een onderdeel van de watertoetskaarten die raadpleegbaar zijn via waterinfo.be. Met de pluviale kaarten gaan ontwerpers en overheden aan de slag om werk te maken van een klimaatbestendige leefomgeving.
Elke zomer is het extra uitkijken voor de verzilting van waterlopen aan de kust. Tientallen sensoren meten daarom continu de toestand. Het dashboard dat de resultaten visualiseert voor watergebruikers en beleidsmakers is nu vernieuwd en uitgebreid.
In november 2023 werd de Westhoek zwaar getroffen door wateroverlast. De Vlaamse Regering keurde daarom eind vorig jaar een pakket maatregelen goed voor de verdere aanpak van waterveiligheid en duurzaam waterbeheer in de streek. De VMM gaat nu aan de slag met de herinrichting van de Grote Beverdijkvaart en Koolhofvaart en met slibruimingen in de Stenensluisvaart en de Houtensluisvaart.
Tussen de spoorweg in Landegem en de Veldestraat in Merendree kronkelt de Oude Kale opnieuw door het landschap. Met dit beekherstel wil de VMM de waterloop gezonder maken en de natuurwaarde een boost geven. In het centrum van Landegem, waar de Oude Kale in 2017 werd hersteld, zijn de effecten op de waterkwaliteit al zichtbaar.
Langs het fietspad de Lievetragel in Waarschoot (Lievegem) verving de VMM recent het pompgemaal tussen de Lieve en het Brakeleiken door een stuw. De stuwconstructie regelt het waterpeil van beide waterlopen, is energiezuiniger en vraagt minder onderhoud. Ze is belangrijk voor drinkwatervoorziening in het noorden van Oost-Vlaanderen en beschermt de omgeving tegen wateroverlast en droogte. Ook vissen kunnen nu vrij migreren tussen de twee waterlopen.
Augustus toonde een gevarieerd neerslagbeeld met enkele hevige regendagen in de eerste helft van de maand. Lokaal waren er wel grote verschillen in de neerslagtotalen. Op 93% van de meetplaatsen registreert de VMM dan ook normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het grondwaterpeil blijft algemeen veel hoger dan normaal, maar wel wat minder uitzonderlijk dan de voorbije maanden. De 14-daags gemiddelde debieten bleven gelijk of daalden naar een eerder normale situatie.