In Nevele (Deinze) zat de Poekebeek tot voor kort in een recht betonnen keurslijf. De VMM brak het uit en herstelde de oude meanderbochten in ere. Het water krijgt meer ruimte en vissen kunnen er weer volop zwemmen. Het project maakt deel uit van de Blue Deal.
In Ronse zijn deze zomer op verschillende meetplaatsen nabij textielbedrijven verhoogde PFAS-waarden gemeten in de depositie: de PFAS die uit de lucht neerkomt in de omgeving (bv. via regen). Omdat het om een beperkte set van meetresultaten gaat, is het nog te vroeg om uitspraken te doen over de impact op de gezondheid en de leefomgeving.
De VMM publiceert jaarlijks een drinkwaterbalans met kerncijfers van de waterproductie en -levering in Vlaanderen. Daaruit blijkt al enkele jaren een dalende trend in het drinkwaterverbruik. In 2023 werd het laagste verbruik in 20 jaar tijd geregistreerd.
De nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn is op 14 oktober definitief goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie. In deze richtlijn zijn de luchtkwaliteitsnormen die tegen 2030 gehaald moeten worden in Vlaanderen verstrengd. Dat moet de impact van de luchtvervuiling verminderen, zowel op onze gezondheid als op de natuurlijke ecosystemen. De richtlijn wil op lange termijn evolueren naar een gifvrij milieu.
Vanaf half oktober ontvangen gezinnen die grondwater gebruiken in Vlaanderen het heffingsbiljet 2024. Het bedrag dat je betaalt, draagt bij aan de zuivering van afvalwater.
Bier brouwen vergt veel water. Daarom zetten de Green Deal Brouwers sterk in op waterbesparing en andere waterbronnen. Z-Water maakte een reportage over hoe Brouwerij Huyghe in Melle er hard aan werkt om de "duurzaamste brouwer in Vlaanderen" te worden.
September was in Ukkel de 12de opeenvolgende maand met meer neerslag dan gemiddeld. Zowel het grondwaterpeil als de 14-daags gemiddelde debieten blijven hoog en stijgen tegenover vorige maand. Op 97% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar (vorige maand: 93%). Voor de debieten is dat 90% (vorige maand: 87%).
Met de PROJECT-tool van de VMM kan je ontwerpvarianten van ruimtelijke projecten scoren naar klimaatbestendigheid. Nu kan je gemakkelijk bestaande plannen (bijvoorbeeld in CAD-formaat) na omzetting in kaartlagen (shapefiles) inladen om te zien of ze de effecten van klimaatverandering (hittestress, droogte, wateroverlast) in de komende decennia opvangen. De ontwerpen moeten dus niet langer manueel worden ingetekend.
Op 22 maart 2025, Wereldwaterdag, geeft de VMM samen met partners en organisaties in heel Vlaanderen opnieuw het startschot van de Week van het Water. Tot en met 30 maart staat water in Vlaanderen centraal tijdens een week vol inspirerende activiteiten
Om een doorgedreven en wetenschappelijk onderbouwd beleid te voeren, is het voor overheden cruciaal om alle beschikbare data op elkaar af te stemmen. Aan deze behoefte komt het project CityTRAQ tegemoet, dat uitgevoerd wordt in opdracht van de Europese Commissie onder leiding van de VMM. Het doel van dit project is om de luchtkwaliteit in kaart te brengen. De stad Brugge, die een eigen luchtkwaliteitsactieplan op poten zette, stapte mee in het project en speelt een belangrijke rol als dataleverancier.