Het profiel van de Ledebeek ondergaat een metamorfose. Vanaf de Veldekensstraat in Destelbergen, over het volledige grondgebied van Lochristi, tot de Nieuwe Stationsstraat in Lokeren krijgt ze een nieuw profiel. De VMM werkt aan een extra waterbuffering van 50.000 m³ (dat zijn 20 olympische zwembaden), een gunstige situatie voor het grondwaterpeil en een opwaardering voor de biodiversiteit. Recreatieve hotspots moeten de beek dichter bij de mensen brengen. De werken starten op 15 september en duren ongeveer een jaar.
September mag dan wel zomers starten, de natte maand augustus deed de grondwaterspiegel in Vlaanderen verder stijgen. In 87% van de meetlocaties registreert de Vlaamse Milieumaatschappij normale, hoge tot zeer hoge grondwaterpeilen voor de tijd van het jaar. Bovendien vertoont de meerderheid van de meetplaatsen stijgende grondwaterpeilen, wat een atypische situatie is omdat in zomermaanden een dalende trend normaal is.
Het is niet alleen warm. Er wordt ook veel ozon in de lucht gemeten. Daardoor is er tot en met zondag 10 september kans op lokale overschrijdingen van de informatiedrempel. Wie gevoelig is aan luchtverontreiniging vermijdt best zware fysieke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.
Net als in 2016 en 2019 controleerden we ook dit jaar de behandeling van het afvalwater van Pukkelpop.
Eind 2018 sloegen stad Harelbeke, Intercommunale Leiedal en de Vlaamse Milieumaatschappij de handen in elkaar om de Gaverbeek van aan het provinciaal domein De Gavers tot aan de Collegewijk opnieuw zichtbaar te maken en de belevingswaarde voor inwoners en passanten te verhogen. Na een uitgebreid participatief ontwerptraject werden conceptplannen opgemaakt die nu uitgevoerd worden.
Het herstel van de biodiversiteit in Europese wateren is gestopt. Dat valt te lezen in het toonaangevende tijdschrift Nature van 17 augustus. 22 landen hebben bijgedragen aan dit artikel. Vanuit België kon de Vlaamse Milieumaatschappij in samenwerking met de Universiteit Gent een waardevolle bijdrage leveren met haar enorme dataset rond macro-invertebraten – waterdiertjes die een goede indicator zijn voor de biologische waterkwaliteit.
De Vlaamse Milieumaatschappij ziet het grondwater in heel Vlaanderen stijgen. In 79% van de meetplaatsen zijn er normale, hoge of zeer hoge grondwaterpeilen voor de tijd van het jaar. Voor de bodemverzadiging worden historisch hoge waarden opgetekend. De debieten van de onbevaarbare waterlopen namen zelfs met 200% toe in vergelijking met een maand geleden. De regen en frissere temperaturen van de maand juli hebben dus positieve gevolgen voor de natuur.
Vandaag plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een 26 meter lange voetgangersbrug over de Kleine Nete. De brug wordt geplaatst in het Olens Broek-Langendonk, een natuurdomein waar het Agentschap voor Natuur en Bos momenteel meer dan 200 ha beheert. Het domein situeert zich langs beide oevers van de Kleine Nete in de gemeenten Olen en Herentals. De nieuwe brug zal de, omwille van werken tegen verdroging, aangepaste wandeltracés verbinden. De voetgangersbrug opent binnen enkele weken, de werken aan de Kleine Nete lopen nog tot eind september.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir investeert 122 miljoen euro in maar liefst 183 rioleringsprojecten over heel Vlaanderen. De financiële steun is vooral gericht om de waterkwaliteit in Vlaanderen zo snel mogelijk te verbeteren
Exact twee jaar geleden vielen niet alleen in Wallonië, maar ook in Vlaanderen extreme neerslaghoeveelheden. Het volledige Demerbekken en grote delen van het Maas- en Dijlebekken kregen de meeste regen te verwerken. Onder meer in Voeren en omgeving was de situatie dramatisch. De wateroverlast, ondergelopen huizen, schade aan gebouwen en wegen, … zijn niet vergeten. Intussen zijn heel wat werken gestart of uitgevoerd en maatregelen genomen. Tijd om een balans op te maken.