In het Koning Boudewijnstadion hebben we meestal alleen oog voor de spelers op het veld. Maar vandaag waren alle ogen gericht op het veld zelf: die perfecte grasmat, hoe doe je dat? En vooral: hoe doe je dat pesticidenvrij? Ook VMM gaf er informatie en praktisch advies.
Zondag 20 september kon je fietsen en wandelen in de autovrije centra van wel 33 steden en gemeenten. De autoloze zondag was niet alleen een succes door het prachtige weer. Ook de positieve impact op de luchtkwaliteit was duidelijk te merken.
In welke mate is de klimaatverandering nu al zichtbaar in Vlaanderen en België? Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? De antwoorden op deze vragen lees je in het MIRA Klimaatrapport 2015, dat werd samengesteld in samenwerking met experten van de KU Leuven, VITO en het KMI.
Uit de gerapporteerde verbruiksgegevens voor pesticiden in 2013 en 2014 blijkt dat er zowel bij de gemeenten als bij andere openbare besturen een dalende trend is. Sinds januari 2015 is er een pesticidenverbod voor openbare besturen van kracht.
Hoeveel water hebben de negen Vlaamse watermaatschappijen gewonnen, geproduceerd, geleverd en verbruikt in 2014? Het antwoord vind je in het nieuwe rapport Drinkwaterbalans voor Vlaanderen.
De nieuwe werkgroep in het leertraject Rio-Leren focust zich de komende maanden op de werking en de kostprijs van de controle van aannemers en het werftoezicht.
In het activiteitenverslag van de Waterregulator geven we je een overzicht van de belangrijkste activiteiten in 2014. Ook de opdracht van de Waterregulator, het reguleringsmodel en de interne werking komen aan bod.
Begin augustus zijn de werken gestart voor de aanleg van een vistrap in de Poekebeek in Poesele (Nevele). De bestaande klepstuw wordt afgebroken en vervangen door 9 V-vormige drempels in de waterloop.
De VMM heeft het traject van de Mandel tussen Roeselare en Izegem grondig geruimd. Hierbij werd meer dan 2300m³ vervuild slib uit de bedding gehaald. De oevers van de Mandel werden ondertussen ook gemaaid om de groei van de reuzenberenklauw tegen te gaan.
Vorige week is de VMM gestart met de bouw van een vistrap op de Warmbeek ter hoogte van watermolen het Mulke (Molendijk). Die moet ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken.