Maandag 29 mei werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd op één meetplaats in Bree overschreden. De komende dagen verbetert de luchtkwaliteit.
De Vlaamse zwemwaterkwaliteit aan de kust en in de zwemvijvers in het binnenland was in 2016 de beste sinds 2011. Dat blijkt uit de beoordeling van de meetresultaten door de Vlaamse Milieumaatschappij. Het percentage uitstekende zwemwateren is toegenomen tot 89,8%.
Een speelplaats, een dorpsplein, een kerkhof,... enkele decennia geleden was het ondenkbaar om die zonder pesticiden te beheren. Maar ondertussen tonen openbare diensten in de praktijk aan dat het wel kan met een goed ontwerp en doordacht beheer.
De VMM is gestart met de bouw van een gecontroleerd overstromingsgebied om Sint-Michiels Brugge beter te beschermen tegen overstromingen. Tegen eind 2018 kan het GOG in gebruik worden genomen.
Ondanks verbeteringen van de milieukwaliteit blijft de manier waarop we consumeren en produceren, wonen, werken, eten en ontspannen een belangrijke impact hebben op het milieu in Vlaanderen. Dat lees je in het nieuwe VMM-rapport ‘MIRA Systeembalans 2017’.
Dit jaar is het activiteitenverslag van de VMM geen vuistdik naslagwerk, wel een beknopte infografiek met een overzicht van de kernactiviteiten en -cijfers uit 2016.
Luchtkwaliteit is op sommige dagen niet uit de actualiteit weg te branden. Ongetwijfeld stellen heel wat leerlingen dan vragen in de klas: “Wat is dat nu juist: fijn stof?”. Met dit educatief pakket leren kinderen van 9 tot 11 in vier razend interessante en actieve lessen alles wat ze moeten weten over lucht, de kwaliteit, de verontreiniging… Download het pakket via de link onderaan.
De werken voor de sanering van de Winterbeek en de aanpalende gronden zijn gestart. Als eerste deelgebied is ‘Schoesters Vliet en Meilrijk’ aan de beurt.
Woensdag 16 februari verzamelden 120 Zedelgemnaars om na te denken over het overstromingsrisico in Zedelgem. Hoewel er al heel wat inspanningen zijn gedaan om overstromingen te verminderen, moeten we waakzaam blijven en onderzoeken hoe we allemaal samen problemen kunnen vermijden.
In opdracht van de VMM werkt het Leuvense bedrijf HydroScan samen met Jeremy Benn Associates een nieuwe afstromingsgevoelige kaart voor Vlaanderen uit. Op deze kaart zullen de gebieden in Vlaanderen te zien zijn die een verhoogde kans op wateroverlast hebben door afstromend regenwater van verharding en onverharde gebieden.