Hoe we kunnen samenwerken met gemeentebesturen en welke dienstverlening biedt de VMM aan… dat was het thema van 3 infomarkten voor lokale besturen. Meer dan 200 schepenen en burgemeesters kwamen ontdekken wat de VMM voor hun gemeente in petto heeft.
Maandag 4 februari 2019 was een historische dag voor het natuurreservaat het Zwin. De oude 'Internationale Dijk' werd doorgebroken, waardoor er 120 hectare extra ruimte voor natuur is bijgekomen. De VMM bouwde in het projectgebied een nieuw pompgemaal dat de waterpeilen binnen het gebied beheert.
Sla met minstens drie bedrijven de handen in mekaar om je beter te wapenen tegen droogte en je maakt kans op een projectsubsidie tot 75% van je investeringsbedrag. Indienen kan tot en met 12 april 2019 bij de Vlaamse Milieumaatschappij.
Proficiat aan Beersel, Diksmuide, Overijse, Stekene, Torhout, Beringen, Bonheiden, Harelbeke en Heuvelland. Zij zijn de laureaten van de Groene Lente, de wedstrijd voor mooie en doordachte projecten rond watervriendelijk en openbaar groen. Uit bijna 150 inzendingen, heeft de VMM deze projecten beloond met het label 'Waterproof' of 'Zonder is gezonder'.
Zowel uit het mestrapport 2018 van de Vlaamse Landmaatschappij als uit het MAPrapport 2017-2018 van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied niet verbetert en dat de doelstellingen voor oppervlakte- en grondwater uit het 5de mestactieprogramma (MAP5) niet gerealiseerd worden.
Gezinnen die in Vlaanderen grondwater gebruiken of klant zijn van Brabant Water, krijgen jaarlijks een heffing toegestuurd door de VMM. Zo betalen ze mee voor de zuivering van het afvalwater. Binnenkort krijgen deze gezinnen het heffingsbiljet voor 2019 in de bus.
Van de 20.000 deelnemers aan CurieuzeNeuzen Vlaanderen, ontvangen er zaterdag 29 september maar liefst 19.155 (dus meer dan 95%) hun resultaat. De deelnemers waren duidelijk “curieus” naar de luchtkwaliteit in eigen straat, en hebben zeer enthousiast en gedisciplineerd gemeten. De data zijn betrouwbaar en tonen – met nooit eerder gezien detail – hoe het verkeer en de ruimtelijke ordening de luchtkwaliteit in Vlaanderen beïnvloeden.
Op 17 september is de VMM gestart met slibruimingswerken op de Aa in Kasterlee en Lille. De slibruiming is nodig omdat de waterloop op verschillende plaatsen verzand is.
Op initiatief van minister Schauvliege sluiten 9 brouwerijen op 6 september een Green Deal met de Vlaamse overheid. Ze engageren zich om het waterverbruik bij het brouwen van bier te verminderen tegen 2022.
Op advies van de Droogtecommissie hebben alle provinciegouverneurs op 17 augustus 2018 het sproeiverbod weer ingetrokken. Het captatieverbod voor water uit waterlopen blijft wel nog grotendeels van kracht. De Droogtecommissie vraagt ook om spaarzaam te blijven omgaan met water.