De waterkwaliteit in landbouwgebied in Vlaanderen gaat verder achteruit. Dat blijkt uit de rapporten (Mestrapport 2019 en het MAP-rapport 2018-2019) van de VLM en de VMM, die vandaag gepubliceerd werden. Nog altijd vinden er te veel inbreuken tegen de mestwetgeving plaats. Er is een kentering nodig om de waterkwaliteit opnieuw in lijn te brengen met de Europese doelstellingen.
Op donderdag 14 november ondertekenden de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid en de gemeenten Horebeke, Zottegem en Zwalm een charter voor het stroomgebied van de Zwalmbeek. Hiermee engageren ze zich om samen met alle betrokkenen maatregelen te zoeken die het overstromingsrisico verder verminderen. Tegelijkertijd werd ook een online test gelanceerd. Daarmee kunnen de inwoners hun overstromingskans opzoeken.
De grote meerderheid van de grondwaterstanden in Vlaanderen blijft zeer laag (35%) of laag (37%) voor de tijd van het jaar. Er is wel een herstel merkbaar door de normale neerslaghoeveelheden en goede spreiding van de neerslag in oktober.
Uit ons nieuw rapport blijkt dat de kwaliteit van het drinkwater in grote mate voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen. In 2018 deden de watermaatschappijen 11 148 controles aan de kraan. In 296 stalen was er een overschrijding van de norm. 193 keer was dat voor lood. Verder waren er ook normoverschrijdingen voor E.coli (15), Enterokokken (20), koper (8), nikkel (39) en nitriet (21).
Uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat het aantal adviezen tot afsluiting van drinkwater afneemt, zowel in absolute cijfers als in verhouding tot het aantal door de LAC behandelde dossiers tot afsluiting. In totaal werden 920 adressen effectief afgesloten van de watertoevoer in 2018.
Net één jaar geleden presenteerde het CurieuzeNeuzen-project haar meetresultaten. Na uitgebreid onderzoek op deze vele data blijkt onder meer dat verhuizen uit de stad op zoek naar propere lucht en dan terug pendelen naar die stad, weinig voordeel oplevert. “Zeker wie lang in het verkeer zit, heeft een verhoogde blootstelling aan luchtvervuiling”, concluderen de wetenschappers.
Op zondag 13 oktober openden we de vistrap in Leuven, sluitstuk van het nieuw aangelegde Sluispark. Dankzij deze vistrap kunnen vissen nu stroomopwaarts zwemmen rond de stuw in de 4de Dijlearm en de boven- en zijlopen van de Dijle bereiken om er te paaien en op te groeien. Bij een eerste test werden al verschillende vissoorten aangetroffen.
De grote meerderheid van de grondwaterstanden in Vlaanderen blijft zeer laag (51%) of laag (25%) voor de tijd van het jaar.
Vandaag, 2 jaar na de start van de werken, wordt het stadspark De Motten in Tongeren officieel geopend. Het vernieuwde stadspark is even divers als Tongeren zelf. Skatende jongeren komen hier even graag als ouderen. Sporters, wandelaars, genieters, De Motten biedt voor elk wat wils, het hele jaar door. Het openleggen van de Jeker zorgt naast een ecologische meerwaarde bovendien ook voor de opwaardering van deze stadsbuurt.
Op 23 september wordt in het Blankaartbekken een nieuw, hoger waterpeil ingesteld. Daarvoor plaatste de VMM een nieuw pompstation op de Stenensluisvaart. In het opwaarts gelegen stroomgebied van de Engelendelft blijven de huidige peilen behouden. Zo kunnen we zowel voor het natuurgebied als voor de landbouwzone een gepast peilbeheer garanderen.