Vijf meanders aangesloten op de Kleine Gete
Op 27 september leerde de zevende Demerdag aan de aanwezige gemeentelijke, provinciale en Vlaamse mandatarissen en water- en natuurbeheerders hoe ‘integraal waterbeleid’ zorgt voor klimaatadaptatie.
Op 27 september leerde de zevende Demerdag aan de aanwezige gemeentelijke, provinciale en Vlaamse mandatarissen en water- en natuurbeheerders hoe ‘integraal waterbeleid’ zorgt voor klimaatadaptatie.
De oude, analoge atlassen van de onbevaarbare waterlopen die het juridisch statuut van de waterlopen vastleggen, worden vervangen door een digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten. Tot en met 28 februari 2022 kan je tijdens het openbaar onderzoek de digitale atlas inkijken en becommentariëren.
De VMM werkt in Halle mee aan een beleefbare Zenne. De Zenne was vroeger vaak verscholen achter een haag of een hek, maar daar wordt nu verandering in gebracht! We zijn bezig met de bouw van de Zenneterrassen, waar elke waterliefhebber de waterloop kan (her)ontdekken.
De VMM heeft met financiële steun van het Visserijfonds een vispassage aangelegd op de Grote Nete aan de Hoolstmolen in Balen. De vispassage zorgt ervoor dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen van de Noordzee tot hun opwaartse paaiplaatsen in de Grote Nete.
De UGent voerde in opdracht van de VMM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en in samenwerking met VITO een baanbrekend onderzoek uit naar de verontreiniging van microplastics in Vlaanderen. Minister Demir: “Ondanks eerder onderzoek bleven ook in Vlaanderen nog vele vragen over microplastics onbeantwoord. Dit onderzoek brengt het probleem in kaart zodat we gerichte maatregelen kunnen nemen om ons leefmilieu te beschermen. Want, zo blijkt, de bronnen van microplastics zijn heel erg divers”.
De maand september begint met freatische grondwaterstanden die op 91% van de meetplaatsen normaal tot zeer hoog zijn voor de tijd van het jaar. Op ongeveer 2 op 3 is de grondwaterstand hoog (29%) tot zelfs zeer hoog (37%) en een kwart van de peilen zijn normaal (25%). In slechts minder dan 1 op de 10 meetplaatsen zijn de grondwaterstanden nog laag (5%) tot zeer laag (4%) voor de tijd van het jaar.
Begin augustus startten de slibruimingswerken aan het Zuidervaartje (regio Brugge). In totaal wordt ongeveer 35.000m³ nat slib uit de bedding gehaald. Het slib is verontreinigd, o.a. door de lozing van overstortwater uit het rioleringsstelsel. Het Zuidervaartje is op verschillende locaties ook historisch verontreinigd, vooral met zware metalen (chroom, lood, nikkel, koper en zink), PCB’s en minerale oliën.
In juli was het kouder en natter dan normaal. In de oostelijke helft van Vlaanderen viel tot meer dan dubbel zoveel neerslag als normaal in juli. In het westen van Vlaanderen was juli normaal tot wat natter dan normaal. In de oostelijke helft van Vlaanderen viel veel meer neerslag dan in de westelijke helft, zowel de voorbije 3 maanden als in juli alleen. De freatische grondwaterstanden zijn hierdoor hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Na het hoogwater van half juli zijn de debieten van de waterlopen op de meeste plaatsen gedaald, maar zijn op alle bekkens toch hoog tot zeer hoog voor juli.
Door de recente zware overstromingen is er nu een gebrek aan zuurstof in de waterlopen in het Demer- en Dijlebekken, met heel wat vissterfte tot gevolg. Een combinatie van het overstorten van ongezuiverd rioolwater en afgestorven organisch materiaal in de overstroomde gebieden en wachtbekkens zorgt ervoor dat de waterkwaliteit sterk achteruit gaat. De lokale hulpdiensten, provinciale en Vlaamse waterbeheerders en diensten zijn op het terrein actief om verdere schade aan de waterlopen te beperken. De waterkwaliteit wordt 24/24 op 9 locaties opgevolgd.
Nog tot en met dinsdag 27 juli worden regenzones met kans op lokaal onweer voorspeld. Bij intense neerslag op korte tijd kan plaatselijk wateroverlast optreden. Volg de waterstanden en voorspellingen voor de waterlopen op www.waterinfo.be.
De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.
Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.