Vlaanderen heeft nog een stevige weg af te leggen op weg naar proper en gezond oppervlaktewater. De Vlaamse Regering verlengt én verhoogt daarom de financiële ondersteuning van de lokale besturen voor de (her)aanleg van rioleringen. De komende vijf jaar staat 700 miljoen euro klaar, een verhoging van 50 miljoen euro in vergelijking met de vorige periode.
Om droogteschade zoveel mogelijk te voorkomen, gaan op 1 januari 2022 een aantal maatregelen van kracht. Onttrekken van water uit een onbevaarbare waterloop moet je vanaf dan melden. Voor een aantal kwetsbare waterlopen komt er een onttrekkingsverbod.
Het Mestrapport 2021 zet de zaken op scherp en toont aan dat we niet op het juiste pad zitten om de waterkwaliteitsdoelstellingen te halen. Uit de meest recente cijfers van de VMM blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied slecht blijft. Betere naleving van de mestwetgeving, betere toepassing van de juiste bemestingstechnieken en ook brongerichte maatregelen zijn nodig om de waterkwaliteit te verbeteren en de Europese doelstellingen te realiseren.
Hoe hebben onze tuinen de hevige regenval van deze zomer verwerkt? Wist je dat tuinen heel veel CO2 opslaan? Morgen, zaterdag 18 december, krijgen alle 5000 deelnemende gezinnen de resultaten van het onderzoek naar de impact van extreme weersomstandigheden in Vlaanderen.
Tijdens de Vlaamse Waterdagen van 19 tot 27 maart 2022 zetten we zo veel mogelijk activiteiten rond water en watergebonden natuur in de kijker. Zo laten we jong en oud beleven hoe mooi en belangrijk water is. Zin om ook mee te doen?
Jaarlijks stellen de VMM en het Agentschap Zorg en Gezondheid een lijst van zwemwateren voor waar volgend badseizoen (mei - september) de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. De nieuwe lijst voor 2022 ligt nu voor in openbaar onderzoek.
De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Maar ze wordt bijna overal verscholen achter een hek of haag. Met de bouw van 3 Zenneterrassen heeft de Vlaamse Milieumaatschappij, samen met de stad Halle, de provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei van de Zenne een waterloop gemaakt die zich niet langer moet verstoppen in de stad. De bouw van de terrassen maakt onderdeel uit van een brede toekomstvisie om de Zenne dichter te brengen bij de Hallenaar en bij alle waterliefhebbers.
In oktober stegen de freatische grondwaterstanden in 78% van de meetplaatsen van de VMM. Momenteel zijn er in 92% van de meetpunten voor de tijd van het jaar normale, hoge of zeer hoge grondwaterstanden.
De helft van de saneringswerken aan de Grote Laak (aan Schoester Vliet en Meilrijk) is achter de rug. De VMM startte de werken in mei met de aanleg van een slibvang. Daarna begon de sanering van de vervuilde beekbodem. In de herfstvakantie pakken we de vervuilde oevers ter hoogte van Genendijkerveld aan.
De VMM blijft werken aan een betere visualisatie en ontsluiting van tal van online kaarten en cijfers. Die willen we gebruiksvriendelijker aanbieden en beter integreren in onze website, zodat jij er sneller mee aan de slag kunt. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we jou nodig!