De Vlaamse overheid heeft een ontwerp-PAS opgesteld. De programmatische aanpak stikstof (PAS) wil de depositie van stikstof op Speciale Beschermingszones terugdringen en een kader bieden voor vergunning- en toestemmingverlening. Er werd ook een ontwerp plan-milieueffectrapport (ontwerp-plan-MER) opgemaakt dat de effecten van de PAS op het leefmilieu onderzoekt.
Op provincies.incijfers.be vind je voortaan klimaatscenario’s en mogelijke klimaatmaatregelen per gemeente. De klimaatcijfers zijn gebaseerd op het Klimaatportaal Vlaanderen, waar je de klimaatscenario’s ook op kaart kan bekijken.
De Vlaamse Milieumaatschappij meet hoge fijnstofconcentraties in Vlaanderen. Deze nacht werd de alarmdrempel overschreden in Vlaanderen. Omdat er de volgende dagen weinig verandering wordt verwacht, wordt de alarmfase geactiveerd. De gewestelijke smogactieplannen, met o.a. snelheidsbeperkingen op een aantal snelwegen, worden geactiveerd. Het stookadvies blijft ook van kracht.
Bier brouwen vergt heel wat water. Daarom werkt de Green Deal Brouwers aan een duurzamer watergebruik in het productieproces. De deelnemende brouwers willen niet alleen minder water verbruiken, maar ook minder water oppompen uit grondwaterlagen in slechte toestand. In 2020 bespaarden ze zo in totaal 114.306 m³ water (ofwel 45 olympische zwembaden) en verminderden het grondwaterverbruik met 386.234 m³.
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we
de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding
beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof
inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar
houtverbranding in te perken.
Ontspannende wandel- en fietstochten, muziek aan het water, leerzame wateractiviteiten, een opruimactie met de kano, webinars rond duurzaam watergebruik… Het is maar een kleine greep uit de bijna 100 spetterende activiteiten die overal in Vlaanderen doorgaan tussen 19 en 27 maart. Meer dan 60 partners zetten met de Vlaamse Waterdagen hun waterengagement in de kijker. Samen tonen ze dat er heel wat beweegt op het vlak van water in Vlaanderen
Dat we water héél belangrijk vinden bij de Vlaamse Milieumaatschappij is geen groot geheim. Daarom organiseren we samen met heel wat waterpartners een pak spetterende wateractiviteiten. We stellen je met trots 11 Waterdagenactiviteiten voor die de VMM vanaf zaterdag 19 maart tot en met zondag 27 maart (mee) organiseert.
De VMM is opnieuw op zoek naar projecten binnen het subsidieprogramma Proeftuinen droogte. Samenwerkingsverbanden van minstens 3 partijen die samen een project uitvoeren dat het circulair watergebruik en de waterbeschikbaarheid verhoogt, kunnen een voorstel indienen. We kiezen deze keer voluit voor waterbesparende samenwerkingsverbanden die effectief oplossingen aanreiken in gebieden met waterstress.
De grondwaterstand is in het overgrote deel van de meetplaatsen normaal, hoog of zeer hoog. In 77% van de meetplaatsen steeg het grondwater de afgelopen maand. In vergelijking met vorig jaar is de situatie een stuk beter. Begin maart 2021 hadden we in 60% van de meetplaatsen lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Nu is dat slechts in 23% van de meetplaatsen het geval.
De Jeker in Tongeren kampt zoals veel van onze Vlaamse waterlopen met drijvend zwerfvuil. In 2020 plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij er twee vuilvangen. Wat begon als een innovatief idee, is ondertussen een beproefd concept: in 2021 werd meer dan 18.000 kg afval uit de Jeker gevist. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ontvangt vandaag haar Nederlandse collega-minister Sigrid Kaag in Tongeren om de goede werking ervan te tonen op het terrein.