We worden steeds vaker geconfronteerd met periodes van droogte, waardoor structurele maatregelen nodig zijn. Daarom startte de VMM met werken in het Webbekomsbroek in Diest. De werken maken deel uit van de Blue Deal.
De Vlaamse Droogtecommissie kwam vandaag (18 augustus) samen om de droogtesituatie te bespreken. De conclusie is duidelijk: de toestand is kritiek. De commissie roept daarom alle sectoren, overheden en burgers op om hun waterverbruik (uit alle bronnen) maximaal terug te dringen. Bijkomende maatregelen zijn niet uitgesloten als de toestand verslechtert.
Door de droogte zakte het grondwater in Vlaanderen verder, dat blijkt uit het toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 1 augustus vertoonde 79% van de meetplaatsen een lage (44%) tot zeer lage (35%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn overal sterk gedaald. Op meer dan de helft van de meetplaatsen (53%) worden momenteel zeer lage en lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten. Op 18% van de meetplaatsen worden zelfs historisch lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten, met name op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen, het Dender- en het Dijlebekken.
De Vlaamse Milieumaatschappij voerde de afgelopen maanden graafwerken uit in het wachtbekken in Assent (Bekkevoort). Hierdoor kan het wachtbekken meer water bergen. In combinatie met de aanplant van inheemse bomen en struiken zal de vallei van de Begijnebeek opnieuw als natte natuur functioneren. De werken maken deel uit van de Blue Deal.
Uit de meest recente verbruikscijfers van de Vlaamse waterbedrijven blijkt dat het kraanwaterverbruik de voorbije week rond het gemiddelde van de laatste 5 jaar schommelt. De zeer warme maandag 18 en dinsdag 19 juli zorgen voor een lichte stijging en dat vooral voor de waterbedrijven actief aan de kust, maar er is zeker geen sprake van een piekverbruik.
In heel wat waterlopen is door de droogte het waterpeil te laag. Daarom is in Vlaanderen het oppompen van water uit onbevaarbare waterlopen en beken tijdelijk verboden.
De rivier de Berwijn zorgt regelmatig voor wateroverlast in de dorpskern van Moelingen (Voeren). Daarom zocht de Vlaamse Milieumaatschappij naar ingrepen die het overstromingsrisico verminderen. Zo kreeg de Berwijn ter hoogte van de dorpskern extra ruimte en werd onder meer een brug verwijderd die de waterloop versmalde. Daardoor is de kans op overstromingsschade in Moelingen gedaald. De werken werden mogelijk gemaakt door de Blue Deal.
In een droge periode is het extra belangrijk om het water in de waterlopen slim te beheren. Wie water wil onttrekken uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht moet dit via het e-loket melden aan de waterloopbeheerder. Dat geldt niet voor o.a. het drenken van vee. Het e-loket is er voor alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten, dus zowel beheerd door de gemeentes, als de polders en wateringen, de provincies en de VMM.
Met een nieuwe testopstelling aan een overstort op de Nederaalbeek in Etikhove, ter hoogte van Puttene, combineert de Vlaamse Milieumaatschappij verschillende meetmethoden. De VMM wil de impact van deze overstort op de waterloop in kaart brengen. De Nederaalbeek rond Puttene is aangeduid als speerpuntgebied en is extra gevoelig voor incidenten zoals overstortwerking.
Na de wateroverlast in Wallonië en langs de Maas en Demer stelde de Vlaamse Regering in oktober 2021 een multidisciplinair expertenpanel hoogwaterbeveiliging aan, waar de VMM deel van uitmaakt. Het panel brengt onderbouwd advies uit om Vlaanderen beter te beveiligen tegen hoogwater en om het gewenste niveau van waterveiligheid te definiëren. In het advies “Weerbaar Waterland” formuleren we de strategie voor waterzekerheid in Vlaanderen.