Naar jaarlijkse gewoonte veranderen er een aantal zaken op 1 januari. We zetten even op een rijtje wat er verandert aan de informatieplicht overstromingsgevoeligheid, de watertoets, de waterfactuur en rioleringssubsidies.
De kwaliteit van het oppervlaktewater in landbouwgebied in winterjaar 2021-2022 is qua nitraat beter dan de voorbije jaren. Dit is vooral te danken aan de goede weersomstandigheden. Hiermee is enkel de verslechtering gedurende de periode 2016-2019 weggewerkt. De doelstellingen van het Vlaams mestbeleid worden nog niet gehaald. Fosfor verbetert langzaam, wellicht mee een gevolg van het mestbeleid. De VMM meet en beoordeelt de invloed van de landbouw op de waterkwaliteit in grond- en oppervlaktewater met het MAP-meetnet oppervlaktewater en het freatisch grondwatermeetnet.
Gisteren vond de finale van de Openbaargroen-awards plaats. Het initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) bekroont jaarlijks groen- en milieudiensten van Vlaamse steden en gemeenten voor hun inspanningen op vlak van groen in de openbare ruimte. De VMM reikte er als partner haar labels ‘Waterproof’ en ‘Zonder is gezonder’ uit.
Het klimaat verandert overal snel en ingrijpend, met toenemende wateroverlast, hitte en droogte als gevolg. Vlaanderen neemt al maatregelen, maar roept ook alle hens aan dek om de grote uitdagingen aan te pakken. Tijdens de inspiratiedag ‘Samen voor Zuivere Lucht en Klimaatadaptatie’ stelde de VMM op vrijdag 9 december 2022 nieuwe tools voor die steden en gemeenten hierbij helpen. De namiddag stond in het teken van 'Samen voor Klimaatadaptatie'.
Het klimaat verandert overal snel en ingrijpend, met toenemende wateroverlast, hitte en droogte als gevolg. Vlaanderen neemt al maatregelen, maar roept ook alle hens aan dek om de grote uitdagingen aan te pakken. Tijdens de inspiratiedag ‘Samen voor Zuivere Lucht en Klimaatadaptatie’ stelde de VMM op vrijdag 9 december 2022 nieuwe tools voor die steden en gemeenten hierbij helpen. De voormiddag stond in het teken van 'Samen voor Zuivere Lucht'.
De VMM publiceerde haar jaarlijkse rapporten over de luchtkwaliteit in Antwerpen en Gent in 2021. De jaargemiddelden van stikstofoxides, fijn stof en zwarte koolstof zijn in 2021 iets hoger dan of gelijk aan die van 2020, maar in 2020 werden de luchtconcentraties sterk beïnvloed door de COVID-maatregelen. In vergelijking met de jaren vóór 2020 dalen alle gemeten vervuilende stoffen nog altijd. Verkeer en verwarmen met hout waren in de steden de belangrijkste bronnen voor stikstofoxiden, primair fijn stof en elementair koolstof.
Er is vandaag veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roepen we de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid. Het is in het belang van de Vlaming zelf om zijn of haar houtverbranding in te perken.
De VMM ruimt de komende maanden over een traject van 3 kilometer slib uit de Antitankgracht in Schilde. Door de werken zal de doorstroming en de waterkwaliteit verbeteren en krijgen waterplanten en vissen een duwtje in de rug.. De slibruiming wordt uitgevoerd met een 'schuifboot'. Zo moet de Antitankgracht niet droog worden gezet en is de impact op de visstand minimaal.
Het wordt kouder, dus de kans bestaat dat je overweegt om bij te verwarmen met hout. Opgelet, dat heeft een duidelijke impact op de lokale luchtkwaliteit en gezondheid.
De neerslag van afgelopen weken heeft voor een lichte stijging van afvoeren en waterpeilen van de bevaarbare waterlopen gezorgd. De afvoeren zijn op de meeste plaatsen lager dan normaal voor de tijd van het jaar, maar niet uitzonderlijk laag.