Waterpeilverhoging voor natuurherstel in het Blankaartbekken
Hotspot voor vogels
Het Blankaartbekken, op het grondgebied van Houthulst en Diksmuide, ligt in het winterbed van de IJzer. Het is bekend voor de Blankaartvijver met het omringende rietmoeras en de zogenaamde broeken, laaggelegen hooilanden die in de winter onder water lopen. Het ruime gebied van de Blankaart is een van de belangrijkste watervogelgebieden in Vlaanderen. Tienduizenden eenden en steltlopers vinden er een geschikt overwinteringsgebied, trekvogels komen er graag pleisteren en ook weidevogels zoals grutto, kievit en slobeend voelen er zich thuis. Het gebied maakt deel uit van het Europees Vogelrichtlijngebied IJzervallei. De bijkomende waterpeilverhoging in het Merkembroek en het Woumenbroek is een essentiële stap voor de realisatie van de natuurdoelen voor dit vogelrichtlijngebied.
Gefaseerde aanpak
- van 1 februari tot 15 oktober: 2,70 m TAW (d.w.z. 2,70 m boven de zeespiegel)
- van 16 oktober tot 30 november: 2,80 m TAW
- van 1 december tot 31 januari: 2,90 m TAW
Bijzonder aan de peilverhoging van fase 2, die vandaag ingaat, is dat het bekken van de waterloop Engelendelft hydrologisch wordt geïsoleerd: het bekken krijgt een eigen waterbeheer, afgestemd op de landbouw in dit gebied. Omdat ook deze zone in vogelrichtlijngebied ligt, moet ze in de winter kunnen blijven overstromen ten behoeve van overwinterende watervogels. Daarom heeft de Vlaamse Milieumaatschappij een nieuwe pomp en een nieuwe schuif geïnstalleerd op de Engelendelft ter hoogte van de Ieperleedijkstraat. Het nieuwe pompgemaal wordt vandaag in gebruik genomen.
Op de grens van het landbouw- en natuurgebied bouwt De Vlaamse Waterweg nv op dit moment een nieuwe winterdijk. Die zal de omliggende (landbouw)gebieden beter beschermen tegen wateroverlast. In het dijklichaam zal de VMM vier kleinere gemaaltjes installeren om blijvende afwatering van het landbouwgebied te verzekeren. Wanneer deze waterkering klaar is, zal het binnendijkse landbouwgebied gevrijwaard zijn van overstromingen vanuit de IJzer.
In "fase 3" wordt dan een definitief en voor de natuur optimaal peilregime ingevoerd, met een hoger peil in het voorjaar. Deze laatste peilverhoging is pas mogelijk wanneer voor alle betrokken landbouwpercelen een oplossing is gevonden via de grondenbank van de Vlaamse Landmaatschappij.
Raamakkoord en natuurinrichting
Het raamakkoord uit 2001 stelde:
- dat er een dijk komt om de veiligheid van de bewoners in het Blankaartbekken te garanderen
- dat het Vlaams Gewest de laaggelegen gronden in de Blankaart aankoopt
- dat het waterpeil in het Blankaartgebied aangepast wordt aan de noden van de natuur nadat de dijk is aangelegd en de overheid de laaggelegen gronden heeft aangekocht
- dat een vergoeding zal uitbetaald worden voor de gronden die schade ondervinden van de waterpeilverhoging.
In 2006 ging het natuurinrichtingsproject De Blankaart van start. 13 jaar later:
- is 295 ha gronden verworven door het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de Vlaamse Landmaatschappij
- waarvan 86 ha is uitgeruild zodat landbouwers elders hun activiteiten kunnen voortzetten
- zijn een nieuw pompgemaal, een nieuwe stuw en een nieuwe schuif operationeel
- is de waterpeilaanpassing deels doorgevoerd
- zijn de vergoedingen betaald
- en wordt volop gewerkt aan de bouw van de winterdijk.
Via het natuurinrichtingsproject werden ook heel wat werken uitgevoerd om de rietmoerassen in het Merkembroek en het Woumenbroek te herstellen.
Meer informatie over het natuurinrichtingsproject Blankaart lees je op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.