Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / VMM toont hoe Demer terug door Diest zal stromen

VMM toont hoe Demer terug door Diest zal stromen

17-10-2022
Afgelopen zondag organiseerde de VMM in samenwerking met de stad Diest een openwerfdag over de waterwerken aan de Grote Steunbeer. Doorheen de dag volgden meer dan 260 geïnteresseerden het verdere verloop van de werken tijdens vier wandelingen langs de projectsite. Dankzij de waterwerken vermindert het overstromingsrisico in de omgeving, krijgt de natuur een boost en zal de Demer binnenkort weer door Diest stromen.

Diest, stad aan de Demer

Benieuwd hoe straks de échte Demer weer door Diest zal stromen? Om een antwoord te krijgen op die vraag moest je afgelopen zondag in Diest zijn. Tijdens een wandeling van ongeveer drie kilometer kreeg je een zicht op de uitgevoerde en nog geplande waterwerken aan het sluizencomplex van de Grote Steunbeer.

grote-steunbeer002.jpg

Bekijk alle foto's van de openwerfdag »

Demer door Diest

Om de oorspronkelijke Demer weer door Diest te laten stromen, voert de VMM sinds augustus 2021 werken uit aan de Grote Steunbeer. De dichtgemetselde doorgangen worden heropend en voorzien van geautomatiseerde stuwconstructies. Op die manier controleren we het waterpeil zodat de ‘nieuwe’ Demer ook in droge maanden door het stadscentrum stroomt.

De waterwerken gebeuren op verschillende locaties in de stad en in meerdere fases. De werken starten aan de Grote Steunbeer aan Saspoort en duren drie à vier jaar afhankelijk van de weersomstandigheden. Hier zie je een overzichtskaart van de locaties van de waterwerken.

Situeringskaart

Meerwaarde voor mens en natuur

Samen met het openleggen van de Demer zes jaar geleden, zal de vernieuwing van het sluizencomplex Diest en haar omgeving nog beter beschermen tegen overstromingen. De opstuwing zal ervoor zorgen dat het water in de stroomopwaarts gelegen wachtbekkens van Webbekom en Schulen optimaler kan worden gebufferd. Daarnaast zal het grondwaterpeil in de stroomopwaartse vallei stijgen, waardoor het natuurgebied Webbekoms Broek opnieuw natter wordt. Het project kadert dan ook deels in de Blue Deal, het programma van de Vlaamse Regering in de strijd tegen droogte en waterschaarste.

Naast de VMM zetten ook de stad Diest, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Onroerend Erfgoed, De Vlaamse Waterweg, de provincie Vlaams-Brabant en Aquafin hun schouders onder dit project. Hierdoor kan de VMM veel méér realiseren dan alleen een nieuwe stuw en biedt dit project een belangrijke meerwaarde voor mens en natuur.

Meer info over de werken »

Grote Steunbeer 1

Bekijk hieronder de foto's van de openwerfdag.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.