Vissen zwemmen steeds vrijer in Vlaanderen
Zaterdag 21 mei is het wereldvismigratiedag, de dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor het belang van natuurlijke rivieren, waarin vissen vrijelijk kunnen zwemmen.
Wat is vismigratie?
Doorheen de jaren hebben we in Vlaanderen de natuurlijke loop van heel wat rivieren naar onze hand gezet voor een verhoogde waterafvoer, scheepvaart, waterkracht en visserij. Stuwen, sluizen, watermolens en pompgemalen vormen obstakels waar vissen vaak niet meer langs kunnen zwemmen, op weg naar hun paaiplaatsen. Ze komen vast te zitten, geraken gewond of sterven.
Knelpunten wegwerken
De afgelopen jaren werkte de VMM voor heel wat van deze vismigratieknelpunten een oplossing uit in de vorm van beekherstelprojecten en visdoorgangen. Op verschillende waterlopen zagen vissen hun leefgebied hierdoor fors uitbreiden. Zo kunnen vissen in de Kleine Nete weer stroomopwaarts zwemmen door de aanleg van 4 visdoorgangen. Via de Dijle kunnen vissen vanuit de Noordzee opnieuw helemaal tot in Wallonië zwemmen. Recent werden op de Warmbeek in Hamont-Achel en op de Poekebeek in Nevele de werken gefinaliseerd voor de aanleg van bekkentrappen.
En we blijven knelpunten wegwerken: dit jaar o.a. op de Aa in Vorselaar, op de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw, op de Grote Nete in Balen en op de Zwarte beek in Lummen en Beringen.