Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Verbouwplannen? Tip: koppel je regenwater af

Verbouwplannen? Tip: koppel je regenwater af

27-05-2016
Elke (ver)bouwer voelt het al een paar weken kriebelen: de lente geeft het startschot voor die (ver)bouwplannen die al een tijdje klaarliggen. Heb je daarbij ingepland om je regenwater van je afvalwater te scheiden? We geven je vijf goede redenen om je regenwater af te koppelen.

Waarom zou je proper regenwater eerst mengen met afvalwater om het daarna opnieuw te laten zuiveren?  Als je erover nadenkt is het de logica zelf. Maar levert die scheiding jou ook voordelen op? Zeker en vast.

Iedereen zal op termijn zijn regenwater moeten afkoppelen. Dat is nu al verplicht voor nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende verbouwingen. Ook als de gemeente een gescheiden rioolstelsel aanlegt in de straat, moet je daar correct op aansluiten en je afvalwater apart aanbieden. Je houdt er dus ook bij kleinere verbouwingen of tuin(her)aanleg het best al rekening mee. Zo vermijd je later extra kosten of extra werken als je de afkoppeling meteen mee voorziet. Daarnaast zijn er nog andere voordelen.

1. Je bespaart op je waterfactuur

We verbruiken dagelijks gemiddeld 100 liter water per dag per persoon. Voor bijna de helft kan je regenwater gebruiken: je toilet doorspoelen, de was doen, poetsen en planten water geven. Doe je dat nog niet of slechts gedeeltelijk, dan kan je een stevig stuk besparen op je waterfactuur. Benieuwd hoeveel? Simuleer je waterfactuur.

2. Je vult het grondwater aan

Kan je het regenwater van je dak niet allemaal hergebruiken? Dan kan je het ook in de bodem laten dringen. Op die manier vul je het grondwater aan, broodnodig voor o. a. drinkwaterproductie. En je moet ook geen extra buis aanleggen om het regenwater gescheiden af te voeren.

3. Het overstromingsrisico daalt

Bij hevige regen kan de riolering overstromen. De riolen kunnen de grote hoeveelheid regenwater niet aan en stromen over. Zo komt er ook afvalwater op straat terecht. Als iedereen regenwater zo veel mogelijk hergebruikt of op zijn eigen terrein vasthoudt, vermindert de kans op wateroverlast. Woon jij in overstromingsgevoelig gebied? Bekijk het op www.waterinfo.be/watertoets .

4. Het afvalwater in waterlopen vermindert

Kan de riolering hevige regenval niet aan, dan kan de mengeling van regen- en  afvalwater ook ongezuiverd in de waterlopen terecht komen. Dus daarom ook hier: verlaag de kans op overstroming en hergebruik of infiltreer regenwater zoveel mogelijk op je eigen terrein.

5. Het afvalwater wordt efficiënter gezuiverd

Het is veel efficiënter om enkel afvalwater te zuiveren, dan een sterk verdunde mengeling van afvalwater en regenwater. Kostenefficiëntie in waterzuivering is voor iedereen een goede zaak.

Meer weten over regenwater? Surf naar www.vmm.be/water/regenwater.

Wat te doen met regenwater? Stap voor stap

  1. Vang regenwater op. Installeer Regenwatergebruikeen regenwaterput en hergebruik je regenwater (toilet doorspoelen, kleren wassen, poetsen, tuinkraantjes)
  2. Geen hergebruik mogelijk? Laat het regenwater infiltreren in de tuin of afstromen naar een beekje of gracht
  3. Geen infiltratie mogelijk? Houdt het water even vast (bv. buffervijver of groendak) en voer vertraagd af
  4. Geen buffering mogelijk? Sluit aan op de regenwaterafvoer in je straat.

Lees meer informatie en praktische tips in ‘Waterwegwijzer bouwen en verbouwen’.

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.