Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Verbod op gebruik pesticiden met glyfosaat

Verbod op gebruik pesticiden met glyfosaat

19-07-2017
Het verbod op gebruik van glyfosaat door particulieren is vandaag ingegaan. De maatregel komt er omdat glyfosaat mogelijk schadelijke effecten heeft op onze gezondheid en op het milieu. Wie vreest dat zijn tuin, oprit of terras nu een wildernis zal worden, kan op twee oren slapen: er zijn heel wat goede alternatieven voor handen.

Het is vanaf 19 juli verboden voor niet-professionele gebruikers om nog pesticiden met glyfosaat te gebruiken. Deze maatregel komt er uit voorzorg omdat verschillende studies erop wijzen dat glyfosaat schadelijk zou zijn voor mens en natuur.

Concreet moet je dus vanaf nu met alternatieven aan de slag in je tuin, op je oprit, terras of stoep. En die zijn er! Borstelen, branden of heet water hebben een uitstekend effect als je mos of andere ongewenste planten wil verwijderen. Neem een kijkje op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin voor nog meer handige tips. Heb je een specifiek probleem met een plant of een ongewenst dier, surf dan eens naar onze bestrijdingsgids.

Wat doe ik met overschot?

Heb je nog zulke producten op voorraad staan? Breng ze naar het recyclagepark. Ze horen thuis bij het klein gevaarlijk afval.

Het verbod op het gebruik van glyfosaat is nog geen verbod op de verkoop van het product. Of het product verkocht mag worden, is namelijk federale materie en zal door de bevoegde minister bekeken worden. Je zal het dus nog een tijdje in de winkel vinden.  

Mijn tuinman gebruikt het nog

Professionelen met een fytolicentie en landbouwers mogen het product wel nog gebruiken. Zij kregen een opleiding om het product zo correct en beperkt mogelijk te gebruiken.

Maar je kan gerust opdracht geven aan je tuinman om geen pesticiden meer te gebruiken.

Als je nog een vraag hebt, vind je het antwoord wellicht in onze FAQ.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.