Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Tweede fase beekherstel Oude Kale in Landegem afgerond: “In eerste deel zijn de effecten op de waterkwaliteit al duidelijk zichtbaar.”

Tweede fase beekherstel Oude Kale in Landegem afgerond: “In eerste deel zijn de effecten op de waterkwaliteit al duidelijk zichtbaar.”

17-09-2024
Tussen de spoorweg in Landegem en de Veldestraat in Merendree kronkelt de Oude Kale opnieuw door het landschap. Met dit beekherstel wil de VMM de waterloop gezonder maken en de natuurwaarde een boost geven. In het centrum van Landegem, waar de Oude Kale in 2017 werd hersteld, zijn de effecten op de waterkwaliteit al zichtbaar.

Betere leefomgeving voor fauna en flora

De Oude Kale werd in de jaren 1980 rechtgetrokken en maakte plaats voor de verbreding van het Schipdonkkanaal. Met dit herstelproject kreeg de waterloop terug een natuurlijk kronkelend traject met onverharde oevers en afwisselend steile en zachte bochten. De nieuwe meanders zorgen voor meer stroomvariatie waardoor de waterloop ecologisch waardevoller wordt voor fauna en flora en ook het zelfreinigend vermogen toeneemt. Op vlak van waterkwaliteit is de Oude Kale een van de beste van Oost-Vlaanderen.

In 2017 rondde de VMM een gelijkaardig beekherstelproject af in het centrum van Landegem. De Oude Kale werd daar 300 meter langer en kreeg natuurlijke oevers. Onderzoek op dat traject toont al duidelijke positieve effecten op de waterkwaliteit. “Het zuurstofgehalte van het water is er sterk toegenomen. We zien dat er nieuwe plantensoorten zoals waterkers en allerlei oeverplanten groeien. Hetzelfde effect verwachten we nu ook na de tweede fase,” zegt Katrien Smet van de VMM.

Het bos dat verdween ten koste van het nieuwe kronkelende traject wordt gecompenseerd. “Deze winter planten we in de directe omgeving meer dan het dubbele van wat werd gekapt om dit beekherstel mogelijk te maken. Dat doen we op de gedempte rechte delen en op de aanpalende percelen.”

Dronebeeld van de kronkelende Oude Kale in Landegem

Dronebeeld van de kronkelende Oude Kale in Landegem

Aanpak woekerende Japanse duizendknoop, een huzarenstukje

Een bijkomende uitdaging was de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Deze woekerende exoot gedraagt zich invasief en verdringt andere plantensoorten. Met het project hebben we sterk ingezet op de bestrijding van deze soort.

“Worteldeeltjes werden zoveel mogelijk verwijderd door de gronden te zeven. Terug opschietende planten bestreden we met elektrocutie, een natuurvriendelijke manier van bestrijden. Om te vermijden dat de plant zich verder uitbreidde over de aanpalende tuinen, groeven we een verticale folie rond de werkzone.”  

Oude Kale in Landegem meandert opnieuw

Oude Kale in Landegem meandert opnieuw

De VMM voerde deze werken uit in overleg met De Vlaamse Waterweg (op wiens gronden de werken deels plaatsvonden), Natuurpunt De Ratel (die het terrein in de toekomst zal beheren), het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Deinze.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.